TV NL EN

Grote Denkers: Carry van Bruggen

Alles is contrast. Anders dan anderen te zijn is de voorwaarde van ons zelfbehoud.”

Programmamaker & moderator
Merlijn Geurts
Mogelijk gemaakt door
Nederlands Letterenfonds & Lira Fonds
Carry van Bruggen (1881-1932). Ze was een van de meest indrukwekkende denkers in de Nederlandse letteren, maar weinig mensen lezen vandaag nog haar romans, laat staan haar filosofie. Waarom moeten we haar werk blijven lezen? En wat maken haar filosofische ideeën over individualisme en collectivisme zo relevant voor onze hedendaagse maatschappij? In een nieuwe aflevering van Grote Denkers duiken we in het gedachtegoed van dwarsdenker Carry van Bruggen.

Schrijver en regisseur Bo Tarenskeen is in zijn denken geïnspireerd door het werk van Van Bruggen. Speciaal voor deze avond schrijft hij een verhaal over waarom haar filosofische ideeën zo uiterst actueel zijn. Samen met neerlandicus Saskia Pieterse, socioloog Abram de Swaan en filosoof en schrijver Khadija Al Mourabit bespreken we de relevantie van haar gedachtegoed en kijken we hoe deze filosofie geplaatst kan worden binnen de huidige maatschappij.

Het programma wordt afgesloten door het Ragazze Quartet die muziek speelt uit de podcast Eva, een gesproken opera en muzikaal luisterboek ineen, gebaseerd op de roman van Carry van Bruggen.

Carry van Bruggen

De Nederlandse schrijfster Carry van Bruggen verzette zich met haar leven en werk tegen hokjesdenken. Ze wilde absoluut niet getypeerd worden als jodin of feminist. Al haar werk ademt een onvervulbare drang naar individualiteit en onafhankelijkheid. In haar romans proberen haar meestal vrouwelijke personages zich te verzetten tegen het keurslijf van de maatschappij. In haar filosofische werken Prometheus (1919) en Hedendaagse Fetisjisme (1925) zet Van Bruggen haar filosofie uiteen over de menselijke strijd tussen individualisme en collectivisme. De tegenstrijdige behoefte tot distinctie én vereniging.

Grote Denkers

In de programmaserie Grote Denkers staan vooruitstrevende en eigenzinnige vrouwelijke denkers uit de wereldgeschiedenis centraal. Vrouwen die met hun leven en werk onze blik op de wereld hebben veranderd en vandaag de dag niets aan relevantie hebben verloren. Afgelopen seizoenen maakten we afleveringen over Grote Denkers als Simone de BeauvoirFatima MernissiAudre LordeForough Farrokhzad en Andreas Burnier.

Sprekers

Bo TarenskeenToneelschrijver en regisseur
Saskia PieterseNeerlandicus en onderzoeker, Universiteit Utrecht
Khadija Al MourabitFilosoof en schrijver
Abram de SwaanSchrijver en Emeritus Universiteitshoogleraar Sociale Wetenschap
Ragazze Quartet(c) foto Nichon Glerum


Maak je avond compleet met De Balie Café-restaurant

Je hoeft niet meer de deur uit om van onze gerechten te genieten. Met het gemak van een paar klikken krijg je een heerlijk diner thuis bezorgd.