TV NL EN

Baas over eigen hormonen

N.a.v. het boek Hormonen en Vrouwen

programmamaker en moderator
in samenwerking met
We moeten ons meer bewust zijn van de invloed van hormonen op onze emoties, zegt onderzoeker en psycholoog Estrella Montoya. Ze schreef het boek Hormonen en vrouwen, waarin ze de rol van de vrouwelijke hormonen estradiol en progesteron in gedrag en emotie tegen het licht houdt. In De Balie vertelt Montoya wat ze ontdekt heeft over de hormonale golven in een vrouwenleven: van het starten en stoppen met de pil, de fase rondom de zwangerschap en de menopauze.

Nog steeds hebben we een ambivalente relatie met de vrouwelijke biologie. Aan de ene kant is er bewondering voor wat het vrouwenlichaam allemaal kan, aan de andere drijft men nog vaak de spot met de invloed van hormonen. Ook kwam onderzoek naar hormonen bij vrouwen traag op gang doordat er jarenlang vooral studies werden gedaan naar mannen, door mannen. Het tij is aan het keren; hormonen hebben nog nooit zoveel wetenschappelijke aandacht gekregen.

Kan er meer aandacht zijn voor vrouwelijke hormonen, zonder vrouwen weg te zetten als onvoorspelbare wezens? Wat betekent het erkennen van hormonale schommelingen voor de positie van vrouwen in de maatschappij?

Over de sprekers

Estrella Montoya (1986) deed onderzoek naar hormonen en sociaal-emotioneel gedrag, waarover ze publiceerde in (inter)nationale tijdschriften en waarover ze veelvuldig te gast is in de media. Ze werkt als psycholoog in de klinische praktijk.

Henk Oosterhof verricht naast zijn werk als gynaecoloog verricht hij wetenschappelijk onderzoek naar de invloed van overgangsklachten op werkverzuim. Vanaf 2010 startte hij een Menopauzekliniek voor vrouwen met ernstige overgangsklachten. Ook is hij bestuurslid van Dutch Menopauze Society.

Alice de Koning komt vanuit stichting PMDD Nederland vertellen over Premenstrual Dysphoric Disorder. Dit is een cyclische op hormonen gebaseerde aandoening, met symptomen die voorkomen tijdens de premenstruele fase van de menstruatiecyclus, die gemiddeld duurt vanaf de eisprong tot het begin van de menstruatie.

Sunny Bergman is documentairemaakster, schrijfster en activiste. In haar werk behandelt ze maatschappelijke thema’s als emancipatie, vooroordelen, seks en cultuur op een persoonlijke wijze. Ze maakte o.a. de films Beperkt houdbaarZwart als roetMan Made en Oproerkraaiers, en de serie Sunny Side of Seks. In 2023 verscheen Mijn nazi-opa.

Beatrijs Smulders is de bekendste verloskundige van Nederland en oprichter van het Geboortecentrum Amsterdam. In 2012 ontving zij de Andreaspenning voor haar grote verdiensten voor de stad Amsterdam. Smulders is bestsellerauteur van de fameuze Veilig-serie. Tijdens haar lange carrière heeft zij intensief naar vrouwen geluisterd en uiteindelijk al haar ervaringen en observaties beschreven in een autobiografische trilogie.

Sprekers

Estrella MontoyaAuteur van Hormonen en Vrouwen(Beeld: Merlijn Doomernik)
Henk OosterhofGynaecoloog
Alice de KoningPMDD Nederland
Sunny BergmanDocumentairemaakster, schrijfster en activiste (Beeld: Jildiz Kaptein)
Beatrijs SmuldersVerloskundige en auteur(Beeld: Ilja Keizer)
Altijd als eerste op de hoogte van onze programmering