TV NL EN

Bange mensen stellen geen vragen

Een avond over Renate Rubinstein

volg via onze livestream
Programmamaker
In Samenwerking met

Ze was een van de meest spraakmakende columnisten van de vorige eeuw. Schrijfster Renate Rubinstein was onafhankelijk, eigengereid en erudiet. Ze deinsde niet terug voor een controverse en schuwde geen enkel onderwerp. Feminisme noemde ze vrouwenkul en China een onvrije en autoritaire staat, wat toen niet gebruikelijk was.

Journalist Ronit Palache stelde een prachtige bloemlezing samen met Rubinsteins’ persoonlijke en geëngageerde werk, waartussen een overlap bestond. Palache roemt haar moed. Tijdens deze avond praten we o.a. met Ronit Palache, Marja Pruis en Theodor Holman in gesprek over het leven en werk van Renate Rubinstein en over wat echt onafhankelijk zijn betekent.

Actrice Olga Zuiderhoek zal een aantal fragmenten voordragen.

Sprekers

Ronit PalacheSchrijfster, journalist en samensteller van de bloemlezing Bange mensen stellen geen vragen.
Marja PruisJournalist, columnist en schrijver
Theodor HolmanSchrijver, columnist, radiopresentator en scenarioschrijver
Roxane van IperenSchrijver en jurist
Olga ZuiderhoekActrice
Sprekers

Ronit Palache is journalist, schrijver, interviewer en redacteur bij talkshow Op1. Eerder stelde ze al een bloemlezing samen van het werk van Ischa Meijer Ik heb niets tegen antisemieten, ik lééf ervan. Daarnaast is ze auteur van het boek Ontroerende onzin. De joodse identiteit in het Nederland van nu.

Marja Pruis is journalist, columnist en schrijver. Ze studeerde algemene taalwetenschap aan de Universiteit voor Amsterdam en in 2016 ontving ze de J.L. Heldringprijs voor Beste columnist voor Nederland. Voor haar essaybundel Genoeg nu over mij (2017) ontving ze de J. Greshoff-prijs. Als redacteur van De Groene Amsterdammer stelt zij de boekenbijlage Dichters & Denkers samen en schrijft ze over Nederlandse literatuur.

Theodor Holman is schrijver, columnist, radiopresentator en scenarioschrijver. Hij schrijft voor onder andere het Parool en de Groene Amsterdammer. Daarnaast bracht hij de romans Het blijft toch familie (2001) en De grootste truc aller tijden (2013) uit. Hij wordt geroemd om zijn lichtvoetige gedachtespinsels over zware kwesties.

Roxane van Iperen is auteur en jurist. In 2016 verscheen haar debuutroman Schuim der aarde, waarmee ze de Hebban Debuutprijs won. In 2018 volgde ‘t Hooge Nest, bekroond met de Opzij Literatuurprijs 2019. Van Iperen heeft een vaste column over macht in Vrij Nederland en schrijft voor diverse media.