TV NL EN

Beeldvorming of beslissen?

Programmamaker
Het Binnenhof verzinkt in een poel van onvermogen. Oud politiek verslaggever, Ariejan Korteweg onderzoekt in Het Haagse Moeras de verstarring die de politiek in Den Haag kenmerkt. Samen met een panel bespreken we het boek en zoeken we naar manieren om opnieuw te focussen op besluitvorming in plaats van beeldvorming. Een week na de verkiezingsuitslag bekijken we de stand van zaken. Kunnen de winnende partijen, en de kersverse politici, het stroperige systeem veranderen?

Zelden worden er echte besluiten genomen in de Haagse politiek of ze worden duidelijk vermeden. Dit probleem ligt niet alleen bij de hoofdrolspelers, maar voornamelijk bij het systeem waarbinnen ze opereren.

Ariejan Korteweg, die negen jaar lang als politiek verslaggever en columnist voor de Volkskrant werkte, onderzoekt in zijn nieuwe boek Het Haagse Moeras de verstarring die de politiek in Den Haag kenmerkt. Hij gaat in op de omgangsvormen, de prominente figuren, de fixatie op authenticiteit en imago, evenals de aftakelende structuren en partijen.

Over de sprekers

Ariejan Korteweg was tot 2022 politiek verslaggever voor de Volkskrant en schreef een wekelijkse column. Eerder was hij onder andere correspondent in Frankrijk en adjunct-hoofdredacteur. In 2013 publiceerde hij Surplace. Over de ziel van Frankrijk dat een eervolle vermelding kreeg bij de Brusseprijs. In 2016 schreef hij samen met Eline Huisman Lobbyland. De schaduwmachten die ons besturen.

Sprekers

Ariejan KortewegOud politiek verslaggever (Volkskrant)
Coen van den VenPolitiek journalist De Groene Amsterdammer
Derk BoswijkTweede Kamerlid CDA
Ulysse EllianTweede Kamerlid VVD
Daniël Koerhuis Oud-Tweede Kamerlid VVD
Christine TeunissenTweede Kamerlid PvdD
Jasper van Dijk Tweede Kamerlid SP

Altijd als eerste op de hoogte van onze programmering, De Balie podcasts, Tv fragmenten en de nodige verdieping.