TV NL EN

Tomáš Libertíny

Programmamakers
Voertaal
Engels
De relaties tussen mens en natuur, kracht en zwakte, lichaam en geest staan centraal in het werk van kunstenaar Tomáš Libertíny. Zijn sculpturen gemaakt van bijenwas, waar zo’n 60.000 bijen maandenlang aan werken, verbeelden zijn fascinatie voor de vindingrijkheid van de natuur. Tijdens Beeldbepalers exposeren we twee van zijn werken en ontmoet De Balie directeur, Yoeri Albrecht, Libertíny, mens en kunstenaar. 

Tomáš Libertíny, zoon van een architect en een historicus, is geboren in Slowakije en woont in Rotterdam. Tijdens zijn studies in Bratislava, Seattle en Eindhoven richtte hij zich op techniek, ontwerp, schilderkunst en conceptueel design. Zijn werk bevindt zich in de collecties van onder andere het MoMA, het Museum Boijmans Van Beuningen, MAD / Palais de Louvre en Lakeside Collection onderdeel van de bedrijfscollectie van Lakeside Capital Partners. Het beeld van Nefertiti was onderdeel van de tentoonstelling Harvest 2022. En in 2019 is er in de Kunsthal in Rotterdam een eerdere versie van Nefertiti live gebouwd door bijen in samenwerking met Libertíny.

In samenwerking met kunstenaar Tomáš Libertíny is Lakeside Bee Farm gebouwd op het landgoed van het hoofdkantoor van Lakeside Capital Partners in Rotterdam – Overschie. De langdurige relatie tussen de kunstenaar, Tomáš Libertíny en de Managing Partner van Lakeside Capital Partners, Ali Keles, creëerde een vruchtbare basis voor deze langjarige samenwerking, waardoor de kunstenaar in samenwerking met bijen kan beeldhouwen op de Lakeside Bee Farm in Rotterdam.

Over Beeldbepalers

Voor de serie Beeldbepalers nodigen we toonaangevende kunstenaars uit Nederland en België uit om uit hun atelier te komen en in aanwezigheid van publiek hun gedachten te delen over hun werk en deze tijd. Voor één avond mogen ze De Balie als laboratorium gebruiken. In samenwerking met anderen presenteren zij nieuw werk of zetten hun bestaande werk in een ander daglicht. Eerder Beeldbepalers waren Rinus van de Velde, Marlene Dumas, Iris Kensmil, Joep van Lieshout, Barbara Visser en Jan Dibbets.

Sprekers

Tomáš LibertínyBeeldend kunstenaar
Mustafa Kemal Ataturk, 2022, natural beeswax, glass, copper, aluminum, PA, 50 x 50 x 70 cm. Photos: Studio Libertiny

Altijd als eerste op de hoogte van onze programmering, De Balie podcasts, Tv fragmenten en de nodige verdieping.