TV NL EN

Johan Kuiper

Plein Publiek

Programmamaker
Plein Publiek is een serie diepte-interviews met bekende makers, geïnterviewd door onze programmamakers. Wie er aan tafel zit en waarom dat bepalen onze programmamakers. Eén ding staat vast: het zijn allemaal uitzonderlijke en gedurfde makers waar iedereen wat van op kan steken. We nodigen je uit om op vrijdag aan te schuiven bij een interview over de kunst van het makerschap. Begin je weekend onder het genot van een drankje en een dosis aan inspiratie. Geheel intiem in onze Pleinzaal aan het bruisende Leidseplein. Deze week: Johan Kuiper.

Programmamaker Sophie Rutenfrans gaat met schrijver, maker en historicus Johan Kuiper in gesprek over zijn boek De Kleine Napoleon. Sinds de dood van Napoleon zijn er meer boeken over hem geschreven dan er dagen zijn verstreken.

Voor de een is Napoleon een oorlogszuchtige veldheer en het archetype van de dictator, voor de ander is hij de ultieme selfmade man, een genie dat aan de basis stond van het moderne Europa. Hoe je het ook bekijkt, het verhaal van Napoleon spreekt nog steeds tot de verbeelding.

Waarom is Napoleon zoveel jaar na dato nog een grote inspiratiebron voor schrijvers, filmmakers en historici? Wie gaat er allemaal met Napoleon aan de haal en hoe is dat zo gekomen?

Over Johan Kuiper

Johan Kuiper (1987) is historicus, schrijver en programmamaker. Hij is voorzitter van het Harry Mulisch Huis en publiceerde in 2020 met Ik kan niet dood zijn een bundeling aforismen van Mulisch. Zijn fascinatie voor Napoleon ontstond – zoals bij velen – al vroeg, en is nooit verdwenen.

Sprekers

Johan KuiperSchrijver, maker en historicus | beeld: Sophie Saddington

Altijd als eerste op de hoogte van onze programmering, De Balie podcasts, Tv fragmenten en de nodige verdieping.