TV NL EN

Bette Dam en Dick Berlijn

Hoe moet Nederland reageren op een Nederlandse missie in Syrië, militaire samenwerking met Turkije en sancties tegen Iran? Oud-opperbevelhebber Dick Berlijn en journalist Bette Dam vinden beiden dat het Nederlandse veiligheidsbeleid radicaal anders moet.

Moderator
Eelco Bosch van Rosenthal
PROGRAMMAMAKER
We hebben nooit op dezelfde manier getwijfeld aan het Amerikaanse leiderschap als nu’, zei voormalig Commandant der Strijdkrachten Dick Berlijn onlangs in de Volkskrant. Alarmerend vindt journalist Bette Dam. Waar was dit tegengeluid van Berlijn toen Nederland samen met de VS Afghanistan binnen viel? In De Balie zetten ze hun discussie over de toekomst en het verleden van het Nederlandse en Europees veiligheidsbeleid voort: Hoe moet het Nederlandse veiligheidsbeleid er nu uitzien, met wie moet er worden samengewerkt?

Een Nederlandse missie in Syrië, militaire samenwerking met Turkije versterken of opschorten en wel of niet meedoen met een harde aanpak van Iran? Vragen waar Nederland en Europa nu voor staan. Volgens Dick Berlijn heeft Europa een sterke defensie nodig en moet het loskomen van Amerika. Het moet duidelijk zijn voor andere partijen dat Europa zich niet aansluit bij allerlei militaire avonturen. Journalist Bette Dam vindt ook dat Nederland te afhankelijk is van de Verenigde Staten. Maar dit is volgens haar niks nieuws. Samen praten ze over hoe het Nederlandse veiligheidsbeleid volgens hen beter kan. Meer in NAVO-verband of juist Europese samenwerking stimuleren, meer inzetten op militaire versterking of juist op diplomatie?

Dieuwertje Kuijpers leidt de avond in met een uiteenzetting van het huidige Nederlandse veiligheidsbeleid.

Sprekers

Bette DamJournalist, voormalig correspondent in Afghanistan.
Dick BerlijnVoormalig Commandant der Strijdkrachten.
Dieuwertje KuijpersJournalist, gespecialiseerd in de defensie- en veiligheidssector.