TV NL EN

Chinese beïnvloeding: reden tot zorgen of paniekzaaierij?

programmamaker
In samenwerking met
Door de groeiende handel tussen China en Nederland nemen de zorgen over Chinese invloed op onze maatschappij toe. Hoogleraar Frank Pieke deed onderzoek naar de invloed van China op Chinese-Nederlanders, Chinese organisaties en bedrijven in Nederland. Zijn conclusie: houd het bij acties op basis van feiten en waarneembare zaken, in plaats van op basis van suggestieve verdenkingen. Wanneer is de invloed van China écht gevaarlijk en wanneer wordt deze overdreven?

In dit programma ontleden we de beïnvloeding van China op Nederlandse organisaties en bedrijven en op Chinese-Nederlanders. Samen met het bedrijfsleven, de overheid en onderzoekers bespreken we welke buitenlandse invloeden acceptabel zijn en welke ondermijnend. Hoe kunnen we ongewenste inmenging buiten de deur houden?

Uit het onderzoek van Pieke blijkt dat de gewone Chinese bevolking in Nederland weinig voelt van directe inmenging van de Chinese autoriteiten. Maar de ‘zachte dreiging’ (zelfcensuur over gevoelige kwesties bij veel Chinese Nederlanders) is reden tot zorgen.

Over Frank Pieke

Frank Pieke is professor bij het Leiden Asia Centre, Universiteit Leiden, en gelieerd professor Moderne China Studies aan het Instituut voor Area Studies. Hij deed onderzoek naar de invloed van China op Chinese organisaties en bedrijven in Nederland. Zijn meest recente onderzoek Invloed en inmenging van de Volksrepubliek China onder de Chinese bevolking in Nederland, kwam afgelopen april uit binnen het Leiden Asia Centre.

Sprekers

Frank PiekeHoogleraar moderne Chinastudies aan de Universiteit Leiden
Bei WangMedia- en communicatiespecialist
Alerk AblikimOeigoers Nederlandse activist
Bart GroothuisEuroparlementariër voor de VVD
Kijk terug via De Balie TV.