TV NL EN

Collectie Nederland: Wat is Nederlands Erfgoed?

Waar ligt de grens tussen privébezit en publiek eigendom? En is particulier erfgoed ook Nederlands erfgoed, of in de eerste plaats privébezit? Met o.a. Alexander Pechtold en Jan Six

In samenwerking met
Boekmanstichting
Programmamaker
Programmamaker
Begin 2019 werd daarom de Commissie Pechtold in het leven geroepen om de Erfgoedwet eens flink onder de loep te nemen en te analyseren of ons erfgoed wel goed genoeg wordt bewaakt. Dat vergt echter ook een antwoord op een vraag vooraf: wat ís Nederlands erfgoed precies? En is particulier erfgoed ook Nederlands erfgoed, of in de eerste plaats privébezit?
Over de serie

De Balie organiseert in samenwerking met de Boekmanstichting een serie van drie openbare debatavonden die in het teken staan van Nederlands erfgoed. Nationaal erfgoed gaat ons allemaal aan. Verschillende experts en betrokkenen zullen daarom het gesprek aangaan met elkaar en het publiek om vragen uit te diepen omtrent erfgoed en identiteit, koloniaal erfgoed en de toekomst van erfgoed. Hoe moeten we omgaan met erfgoed dat in privébezit is? (20 februari) Wat is de rol van koloniaal erfgoed en hoe laten we dit zo goed mogelijk zien? (19 maart) En wat is het erfgoed van de toekomst: hoe zorgen we voor een dynamische Collectie Nederland, en wie bepaalt bovendien wat we zullen bewaren? (23 april)

Sprekers

Alexander PechtoldLeidde de commissie die de erfgoedwet onderzocht en voormalig veilingmeester
Jan SixKunstverzamelaar, -kenner en -handelaar
Paulo MartinaDirecteur van Museum van Bommel van Dam in Venlo