TV NL EN

Afgelast | Corona Hoorzittingen: Artikel 10 Privacy

Artikel 10: Ieder heeft recht op eerbiediging van zijn persoonlijke levenssfeer

afgelast
Programmamaker
Merlijn Geurts
programmamaker
Rokhaya Seck
Programmamaker
Ianthe Mosselman

AFGELAST – wegens te veel afzeggingen van sprekers kan geen gebalanceerd gesprek plaatsvinden en hebben we besloten de Corona Hoorzitting van vanavond af te gelasten.

Om de coronacrisis onder controle te krijgen heeft de overheid ingrijpende maatregelen genomen die het leven van Nederlandse burgers beinvloedt, zelfs tot ‘achter de voordeur’. Hoe verhouden deze maatregelen zich tot het grondwettelijk recht op privacy? Techniekfilosoof Peter Paul Verbeek die de overheid adviseerde rondom de corona-app, meent dat het nu wel goed zit met de privacy. Volgens filosoof Marjolein Lanzing is het anonimiseren van data lang niet genoeg.

De Balie, een voormalig kantongerecht, vormt het decor voor de Corona Hoorzittingen waarin we op theatrale wijze het coronabeleid toetsen aan de grondwet. Met in deze aflevering: artikel 10. Verbeek en Lanzing bepleiten beide hun zaak. Daarnaast getuigen o.a. Tijmen Schep en delen hun kennis en ervaring met rechter Willem Korthals Altes en adviseur-rechter Noraly Beyer.

Theatermaker en filosoof Laura van Dolron doet live verslag vanaf de tribune.

Ontdek andere programma’s in de reeks Corona Hoorzittingen:
– Wo 16 december / 20:00 uur: Artikel 23: Het onderwijs is een voorwerp van de aanhoudende zorg der regering
– Do 17 december/ 20:00 uur: Artikel 22: De overheid treft maatregelen ter bevordering van de volksgezondheid

Sprekers

Peter Paul VerbeekHoogleraar Filosofie van Mens en Techniek aan de Universiteit van Twente.
Marjolein LanzingTechniekfilosoof en post-doc aan de Radboud Universiteit Nijmegen
Willem Korthals AltesRechter
Noraly BeyerAdviseur-rechter
Laura van DolronTheatermaker | (c) foto Moon Saris
Tijmen SchepKunstenaar en privacy onderzoeker | (c) foto Giorgos Gripeos
Ivo JanschSoftwarearchitecht (appbouwer coronamelder)
Karel BerkhoutNRC-journalist
Marijn Mengels Ondernemer

Sprekers

Peter-Paul Verbeek is hoogleraar Filosofie van Mens en Techniek aan de Universiteit van Twente. Als lid van de ministeriele taskforce Gedragswetenschappen is hij nauw betrokken bij de ontwikkeling van de corona-app. Na aanvankelijke aarzelingen is hij nu positief over de CoronaMelder. “De app is een middel om de solidariteit te bevorderen, geen surveillancemiddel” (Volkskrant, juli 2020).

Marjolein Lanzing is techniekfilosoof en post-doc aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Deze zomer schreef ze een opinie in reactie op Verbeek: “Framing van corona-app als kwestie van solidariteit is emotionele chantage” (Volkskrant, juli 2020).

Filosoof en theatermaker Laura van Dolron doet live verslag.

Corona Hoorzittingen

De coronamaatregelen perken de wettelijk vastgestelde vrijheidsrechten van Nederlandse burgers in. De grondwet biedt hier echter ook ruimte toe omwille van de volksgezondheid. Kunnen we spreken van ‘nood breekt wet’ of zijn sommige maatregelen niet proportioneel? Tijdens de serie Corona Hoorzittingen nemen we in drie afleveringen artikel 22 (gezondheid), artikel 23 (onderwijs) en artikel 10 (privacy) onder de loep.