TV NL EN

Corona Hoorzittingen: Artikel 22

Artikel 22: De overheid treft maatregelen ter bevordering van de volksgezondheid

Programmamaker
Merlijn Geurts
Programmamaker
Sophie Rutenfrans
programmamaker
Ianthe Mosselman
Sinds de start van de coronacrisis zijn vergaande maatregelen getroffen om de volksgezondheid in Nederland te beschermen. Maar wat is wijsheid op de lange termijn? Epidemioloog Roel Coutinho pleitte voor de tweede lockdown al voor strengere maatregelen. Hoogleraar Ira Helsloot is juist van mening dat we corona overschatten. De maatregelen kosten juist levens.

De Balie, een voormalig kantongerecht, vormt het decor voor de Corona Hoorzittingen waarin we op theatrale wijze het coronabeleid toetsen aan de grondwet. In deze aflevering staat artikel 22 centraal: de overheid treft maatregelen ter bevordering van de volksgezondheid. Beide partijen bepleiten hun zaak.

Ontdek andere programma’s in de reeks Corona Hoorzittingen:
– Wo 16 december / 20:00 uur: Artikel 23: Het onderwijs is een voorwerp van de aanhoudende zorg der regering
– Vrij 18 december/ 20:00 uur: Artikel 10: Ieder heeft recht op eerbiediging van zijn persoonlijke levenssfeer

Sprekers

Ira HelslootHoogleraar Besturen van Veiligheid aan de Radboud Universiteit.
Roel CoutinhoArts, microbioloog en epidemioloog
Sprekers

Roel Coutinho is arts, microbioloog en epidemioloog. Hij leidde de afdeling infectieziekente bij de GGD in Amsterdam, was directeur van het RIVM en werkte meer dan 30 jaar als hoogleraar epidemiologie. Gedurende zijn lange carriere heeft hij nog nooit iets vergelijkbaars meegemaakt als de coronacrisis (NRC, mei 2020). 

Ira Helsloot is hoogleraar Besturen van Veiligheid aan de Radboud Universiteit. Sinds de start van de coronacrisis is hij kritisch op het ‘disproportionele’ beleid van de overheid. ‘De maatregelen veroorzaken extreem meer schade dan het virus zelf’ (Volkskrant, nov. 2020).

Filosoof en theatermaker Laura van Dolron doet live verslag.

De Corona Hoorzittingen

De coronamaatregelen perken de wettelijk vastgestelde vrijheidsrechten van Nederlandse burgers in. De grondwet biedt hier echter ook ruimte toe omwille van de volksgezondheid. Kunnen we spreken van ‘nood breekt wet’ of zijn sommige maatregelen niet proportioneel? Tijdens de serie Corona Hoorzittingen nemen we in drie afleveringen artikel 22 (gezondheid), artikel 23 (onderwijs) en artikel 10 (privacy) onder de loep.