TV NL EN

Corona Hoorzittingen: Artikel 22 Volksgezondheid

Artikel 22: De overheid treft maatregelen ter bevordering van de volksgezondheid

volg via onze livestream
Programmamaker
Merlijn Geurts
Programmamaker
Sophie Rutenfrans
programmamaker
Ianthe Mosselman
Sinds de start van de coronacrisis zijn vergaande maatregelen getroffen om de volksgezondheid in Nederland te beschermen. Maar wat is wijsheid op de lange termijn? Epidemioloog Roel Coutinho pleitte voor de tweede lockdown al voor strengere maatregelen. Onderzoeker Bas Kolen (TU Delft) is juist van mening dat de kosten op de lange termijn veel groter zijn dan de baten als we op deze manier doorgaan.

De Balie, een voormalig kantongerecht, vormt het decor voor de Corona Hoorzittingen waarin we op theatrale wijze het coronabeleid toetsen aan de grondwet. In deze aflevering staat artikel 22 centraal: de overheid treft maatregelen ter bevordering van de volksgezondheid. Beide partijen bepleiten hun zaak. Naast beide pleiters delen getuigen Sabine Siesling (Integraal Kankercentrum Nederland, IKNL), internist Robin Peeters (Erasmus MC), horeca-ondernemer Pieter de Kroon en Pierre Bos, burgemeester van Boekel, hun kennis en ervaring aan rechter Willem Korthals Altes en adviseur-rechter Nanda Oudejans.

Theatermaker en filosoof Laura van Dolron doet live verslag vanaf de tribune.

Ontdek andere programma’s in de reeks Corona Hoorzittingen:
– Wo 16 december / 20:00 uur: Artikel 23: Het onderwijs is een voorwerp van de aanhoudende zorg der regering
– Vrij 18 december/ 20:00 uur: Artikel 10: Ieder heeft recht op eerbiediging van zijn persoonlijke levenssfeer

Spreker

Roel CoutinhoArts, microbioloog en epidemioloog
Bas KolenOnderzoeker TU Delft, afdeling veiligheidskunde.
Sabine SieslingOnderzoeker Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL)
Marc de WerdRechter
Nanda OudejansRechtsfilosoof
Laura van DolronTheatermaker | (c) foto Moon Saris
Pieter de KroonEigenaar Chicago Social Club & woordvoerder Overleg Amsterdamse Club (OAC)
Pierre Bos Burgemeester van Boekel
Robin Peetersinternist-endocrinoloog bij de afdeling Inwendige Geneeskunde in het Erasmus MC.
Sprekers

Roel Coutinho is arts, microbioloog en epidemioloog. Hij leidde de afdeling infectieziekente bij de GGD in Amsterdam, was directeur van het RIVM en werkte meer dan 30 jaar als hoogleraar epidemiologie. Gedurende zijn lange carrière heeft hij nog nooit iets vergelijkbaars meegemaakt als de coronacrisis (NRC, mei 2020).

Bas Kolen is crisis-expert, werkzaam aan de Technische Universiteit Delft. In zijn onderzoek focust hij op natuurrampen, en crisismanagement. Hij publiceerde een eerste maatschappelijke kosten-batenanalyse van lockdownmaatregelen en concludeert: de kosten zijn veel hoger dan de baten.

Corona Hoorzittingen

De coronamaatregelen perken de wettelijk vastgestelde vrijheidsrechten van Nederlandse burgers in. De grondwet biedt hier echter ook ruimte toe omwille van de volksgezondheid. Kunnen we spreken van ‘nood breekt wet’ of zijn sommige maatregelen niet proportioneel? Tijdens de serie Corona Hoorzittingen nemen we in drie afleveringen artikel 22 (gezondheid), artikel 23 (onderwijs) en artikel 10 (privacy) onder de loep.