AFGELAST – wegens te veel afzeggingen van sprekers kan geen gebalanceerd gesprek plaatsvinden en hebben we besloten de Corona Hoorzitting van vanavond af te gelasten.
Sinds de start van de coronacrisis in maart staat het onderwijs zwaar onder druk. Hoe kunnen de scholen veilig onderwijs garanderen aan scholieren en docenten? Hoe zwaar weegt het fysiek geven van onderwijs in relatie tot oplopende besmettingen?
De Balie, een voormalig kantongerecht, vormt het decor voor de Corona Hoorzittingen waarin we op theatrale wijze het coronabeleid toetsen aan de grondwet. Deze aflevering staat artikel 23 centraal: het onderwijs is een voorwerp van de aanhoudende zorg der regering. Deze avond waarschuwt onderwijsonderzoeker Pedro de Bruyckere voor schadelijke gevolgen van scholen sluiten en onderwijs op afstand. Arts Abdulhaq Compier en Ginny Mooij van het Red Team Covid-19 vinden het echter onverantwoord hoe momenteel de gezondheid van kinderen op het spel wordt gezet.
Botst het openhouden van scholen met grondwetsartikel 22: “De overheid treft maatregelen ter bevordering van de volksgezondheid.”? Wanneer zijn scholen veilig genoeg om open te houden? En is thuisonderwijs wel voldoende onderwijs?
Filosoof en theatermaker Laura van Dolron doet live verslag.
Ontdek andere programma’s in de reeks Corona Hoorzittingen:
– Do 17 december/ 20:00 uur: Artikel 22: De overheid treft maatregelen ter bevordering van de volksgezondheid
– Vrij 18 december/ 20:00 uur: Artikel 10: Ieder heeft recht op eerbiediging van zijn persoonlijke levenssfeer
Sprekers
Sprekers
Pedro de Bruyckere is onderwijsonderzoeker en pedagoog. Hij houdt als wetenschapper nauwgezet bij wat het effect was van de sluiting van scholen tijdens de eerste golf in verschillende landen. Hij waarschuwt voor schadelijke gevolgen van schoolsluiting: niet alleen lopen leerlingen een leerachterstand op, ook zijn er onveilige thuissituatie en een stijging van kindermishandeling als gevolgen. Bovendien is een kleinere groep kinderen die veel harder wordt geraakt dan het gemiddelde laat zien.
Abdulhaq Compier is arts en woordvoerder van Stichting Protect Everybody. Hij maakte moreel bezwaar tegen het groepsimmuniteitbeleid van het kabinet in het Reformatorisch Dagblad. Hij vindt dat het kabinet kort en krachtig beleid moet voeren om het virus binnen enkele weken te elimineren en verwijst daarvoor naar beleid in landen zoals China, Nieuw-Zeeland en Australië. Stichting Protect Everybody voert momenteel een rechtszaak voor veiligere scholen. Ze waarschuwen dat het virus blijvende schade aan de gezondheid veroorzaakt, ook bij jonge mensen en dat het daarom onverantwoord is de scholen op deze manier op en te houden.
Ginny Mooij is lid van het “Red Team Covid-19” en uit via Twitter en in media veel kritiek op de weinige maatregelen die er volgens haar zijn genomen om scholen een veilig plek te maken. Ze is zelf moeder van schoolgaande kinderen en spreekt als onderzoeker veel met bezorgde ouders en docenten. Ze merkt dat er momenteel weinig ruimte is voor kritiek op de onveilige situatie op school.
Marielle Beckers is orthopedagoog en heeft een eigen praktijk in Amsterdam. Zij begeleidt daar ouders, leerkracht en kinderen en werkt veel samen met scholen. Daarnaast is zij als gedragsdeskundige betrokken bij een aantal gezinshuizen en heeft daardoor ook ervaring met jeugdzorg. Marielle woont in Amsterdam met haar partner en zeven kinderen.
Kinderarts Károly Illy, is voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde en lid van het Outbreak Management Team (OMT). Hij benadrukt hoe belangrijk het is dat scholen open zijn en open blijven.
Valerie Notenboom is natuurkundedocent
Meta Vaandrager is senior strafrechter bij de rechtbank in Amsterdam. Vaandrager zat de zaak voor de moord op de broer van de kroongetuige in de zaak Taghi en de zaak tegen Saadia Ait Taleb (ambtenaar gemeente Amsterdam).
Programmamaker en journalist Bahram Sadeghi buigt als adviseur-rechter tijdens de hoorzitting over de zaak.
Petra Urban wordt vaak genoemd als beste rechtbanktekenaar, haar tekeningen zijn natuurgetrouw, dat levert haar soms kritiek op van verdachten omdat die te herkenbaar zouden zijn. Ze ruilde haar papier en penseel in voor een tablet waardoor ze allerlei materialen digitaal tot haar beschikking heeft.
Corona Hoorzittingen
De coronamaatregelen perken de wettelijk vastgestelde vrijheidsrechten van Nederlandse burgers in. De grondwet biedt hier echter ook ruimte toe omwille van de volksgezondheid. Kunnen we spreken van ‘nood breekt wet’ of zijn sommige maatregelen niet proportioneel? Tijdens de serie Corona Hoorzittingen nemen we in drie afleveringen artikel 22 (gezondheid), artikel 23 (onderwijs) en artikel 10 (privacy) onder de loep.