In de documentaire ‘Indië verloren’ onderzoekt regisseur In-Soo Radstake actief hoe de Nederlandse overheid deze gewelddadige strijd verkocht. Na afloop van de documentaire is er een nagesprek met de regisseur, In-Soo Radstake, en met Lara Nuberg. Zij delen hun unieke perspectieven over de blijvende impact van de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog, gezien door de lens van hun persoonlijke en professionele ervaringen.
Het gesprek richt zich op de universele lessen die deze historische gebeurtenis biedt voor het begrijpen en reflecteren op hedendaagse conflicten.
Over de film
Na vijf jaar oorlog in Europa (1940-1945) bleken enorm veel Nederlandse jongens bereid om aan de andere kant van de wereld een onafhankelijkheidsoorlog de kop in te drukken. Nederland liet zich overtuigen dat deze ‘politionele acties’ gerechtvaardigd waren, maar in het buitenland was het steeds moeilijker om steun te vinden voor dit steeds gewelddadiger wordende koloniale project. Radstake onthult niet alleen de specifieke vormen van Nederlandse propaganda van toen, maar ook hoe deze vandaag de dag nog steeds invloed heeft.
Ook in De Balie
Kunstenaars over de relatie tussen oorlog en klimaatverandering
Enkidu Khaled en Joachim Robbrecht counteren de horror van oorlog met beelden van satire, wanhoop en verzet, samen met performers Ogutu Muraya & Caroline Ngorobi, schrijver Chris Keulemans en kunstenaar Samah Hijawi.
Première documentaire theaterstuk ‘Wachten valt zwaarder dan begraven’
Een eerlijk en genuanceerd documentair theaterstuk over de Wagner vrouwen. Beleef hoe ze niet alleen de oorlog verwerken, maar ook, soms onbewust, bijdragen aan de cyclus van geweld.
Techdenkers bij Adyen
Wat is vandaag de dag nog de verdienste van Sciencefiction, wanneer we in een tijd leven waarin de meest spraakmakende technologische ontwikkelingen al zijn doorgevoerd.