TV NL EN

De Balie Kijkt: Indië verloren

De blijvende impact van de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog

Programmamaker
lengte
133′
Land
Nederland
gesproken taal
Engels, Nederlands, Bahasa, Indonesisch
ondertiteling
Engels
Regisseur
In-Soo Radstake
In de documentaire ‘Indië verloren’ onderzoekt regisseur In-Soo Radstake actief hoe de Nederlandse overheid deze gewelddadige strijd verkocht. Na afloop van de documentaire is er een nagesprek met de regisseur, In-Soo Radstake, en met Lara Nuberg. Zij delen hun unieke perspectieven over de blijvende impact van de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog, gezien door de lens van hun persoonlijke en professionele ervaringen.

Het gesprek richt zich op de universele lessen die deze historische gebeurtenis biedt voor het begrijpen en reflecteren op hedendaagse conflicten.

Over de film

Na vijf jaar oorlog in Europa (1940-1945) bleken enorm veel Nederlandse jongens bereid om aan de andere kant van de wereld een onafhankelijkheidsoorlog de kop in te drukken. Nederland liet zich overtuigen dat deze ‘politionele acties’ gerechtvaardigd waren, maar in het buitenland was het steeds moeilijker om steun te vinden voor dit steeds gewelddadiger wordende koloniale project. Radstake onthult niet alleen de specifieke vormen van Nederlandse propaganda van toen, maar ook hoe deze vandaag de dag nog steeds invloed heeft.

Sprekers

In-Soo RadstakeRegisseur Indië verloren
Lara NubergSchrijver, spreker, audiomaker