TV NL EN

De Balie Kijkt: Spijtmoeders

Filmvertoning en gesprek met Milou Gevers en Bregje Hofstede

programma maker
Ianthe Mosselman
Ianthe Mosselman
regisseur
Milou Gevers
Land & taal
NL
producent
Stepping Stone
omroep
VPRO

Wat als je van je kind houdt, maar doodongelukkig bent in je rol als moeder? Spijtmoeders is een film over moeders die, als ze opnieuw mochten kiezen, liever geen moeder zouden zijn. Tijdens deze De Balie Kijkt gaan we na afloop in gesprek met regisseur Milou Gevers en schrijver Bregje Hofstede over de documentaire en het beeld dat onze samenleving heeft van moeders.

Milou Gevers sprak tientallen moeders en vond drie vrouwen bereid hier eerlijk over te spreken. De vrouwen vertellen over hun worstelingen met het moederschap, de schaamte en schuld die zij voelen, en de hoge verwachtingen die de maatschappij aan hen stelt. De angst voor oordelen van anderen is groot bij de vrouwen in de documentaire Spijtmoeders: wat als mensen denken dat ze geen goede moeder zijn, dat ze niet goed voor hun kind zorgen? Wat als ze denken dat ze niet van hun kind houden? Ouderschap is hard werken, en het beeld dat het moederschap voor elke vrouw de ultieme ‘lotsbestemming’ is en haar ‘natuurlijk’ of ‘intuïtief’ af zou moeten gaan levert veel druk op.

Spijtmoeders roept belangrijke sociaal-politieke vragen op: is spijt van het moederschap een individueel probleem, of is het een groter maatschappelijk vraagstuk? Zijn vrouwen wel zo vrij als we denken in de keus of ze wel of geen kinderen willen? Het ouderschap is voor veel vrouwen de eerste ervaring met ongelijkheid. Nog steeds ligt het grootste deel van de zorg bij de moeder. Door het verlies van werk, vrije tijd en hobby’s ervaren veel van hen een vorm van identiteitsverlies rondom het moederschap, en moeten zij opnieuw uitvinden wie zij zijn.
Spijtmoeders is geproduceerd door Stepping Stone i.s.m. VPRO en in stand is gekomen met steun van het NPO Fonds en het CoBO Fonds.

Over Milou Gevers

Milou Gevers maakt documentaires over ouder-kind relaties. Ze kaart thema’s aan als lastige loyaliteitsgevoelens, je verantwoordelijk voelen voor het geluk van je ouders en de mythe van het moederschap. Milou studeerde in 2020 af aan de Nederlandse Filmacademie met de documentaire Waarom bleef je niet voor mij? die onder andere werd bekroond met een studenten Oscar. In de film stelt Milou vier kinderen die een ouder verloren aan zelfdoding de vragen die niemand haar durfte te stellen toen zij haar moeder op dezelfde manier verloor. Milou maakte ook de jeugddocumentaire Zomer zonder jou (2022), over een eerste vakantie gescheiden ouders. In haar meest recente film Spijtmoeders (2024) onderzoekt Milou de vraag: wat als je van je kind houdt, maar niet van je rol als moeder? Milou werkt naast haar eigen films als freelance documentaire regisseur voor verschillende (jeugd)programma’s.

Spreker

Milou GeversRegisseur
Bregje HofstedeSchrijver