TV NL EN

De Balie Kijkt: Spijtmoeders

Filmvertoning en gesprek met Milou Gevers en Bregje Hofstede

programma maker
Ianthe Mosselman
Ianthe Mosselman
regisseur
Milou Gevers
Land & taal
NL
producent
Stepping Stone
omroep
VPRO

Wat als je van je kind houdt, maar doodongelukkig bent in je rol als moeder? Spijtmoeders is een film over moeders die, als ze opnieuw mochten kiezen, liever geen moeder zouden zijn. Tijdens deze De Balie Kijkt gaan we na afloop in gesprek met regisseur Milou Gevers en schrijver Bregje Hofstede over de documentaire en het beeld dat onze samenleving heeft van moeders.

Milou Gevers sprak tientallen moeders en vond drie vrouwen bereid hier eerlijk over te spreken. De vrouwen vertellen over hun worstelingen met het moederschap, de schaamte en schuld die zij voelen, en de hoge verwachtingen die de maatschappij aan hen stelt. De angst voor oordelen van anderen is groot bij de vrouwen in de documentaire Spijtmoeders: wat als mensen denken dat ze geen goede moeder zijn, dat ze niet goed voor hun kind zorgen? Wat als ze denken dat ze niet van hun kind houden? Ouderschap is hard werken, en het beeld dat het moederschap voor elke vrouw de ultieme ‘lotsbestemming’ is en haar ‘natuurlijk’ of ‘intuïtief’ af zou moeten gaan levert veel druk op.

Spijtmoeders roept belangrijke sociaal-politieke vragen op: is spijt van het moederschap een individueel probleem, of is het een groter maatschappelijk vraagstuk? Zijn vrouwen wel zo vrij als we denken in de keus of ze wel of geen kinderen willen? Het ouderschap is voor veel vrouwen de eerste ervaring met ongelijkheid. Nog steeds ligt het grootste deel van de zorg bij de moeder. Door het verlies van werk, vrije tijd en hobby’s ervaren veel van hen een vorm van identiteitsverlies rondom het moederschap, en moeten zij opnieuw uitvinden wie zij zijn.
Spijtmoeders is geproduceerd door Stepping Stone i.s.m. VPRO en in stand is gekomen met steun van het NPO Fonds en het CoBO Fonds.

Over de sprekers

Milou Gevers maakt documentaires over ouder-kind relaties. Ze kaart thema’s aan als lastige loyaliteitsgevoelens, je verantwoordelijk voelen voor het geluk van je ouders en de mythe van het moederschap. Milou studeerde in 2020 af aan de Nederlandse Filmacademie met de documentaire Waarom bleef je niet voor mij? die onder andere werd bekroond met een studenten Oscar. In de film stelt Milou vier kinderen die een ouder verloren aan zelfdoding de vragen die niemand haar durfte te stellen toen zij haar moeder op dezelfde manier verloor. Milou maakte ook de jeugddocumentaire Zomer zonder jou (2022), over een eerste vakantie gescheiden ouders. In haar meest recente film Spijtmoeders (2024) onderzoekt Milou de vraag: wat als je van je kind houdt, maar niet van je rol als moeder? Milou werkt naast haar eigen films als freelance documentaire regisseur voor verschillende (jeugd)programma’s.

Mina Etemad is journalist en theater- en dansrecensent voor de Volkskrant. Daarnaast is ze podcastmaker en de presentator van de podcast DOCS (NTR/VPRO). In haar werk houdt ze zich bezig met kunst en cultuur, en thema’s als migratie en dierenrechten. Haar eerste audiodocumentaire Volwassenen lachen niet ging over de vraag of ze de dag waarop ze naar Nederland kwam vanuit Iran moet vieren of herdenken. Een manier om, zoals vaker in haar verhalen, te zoeken naar schoonheid in pijn en te balanceren tussen het koesteren en loslaten van melancholie tegelijkertijd. Wat we van het verleden bij ons dragen en hoe we daarmee het heden vormgeven is een terugkerend thema in haar werk.

Bregje Hofstede (1988) studeerde kunstgeschiedenis en Frans in Utrecht, Parijs en Berlijn. Ze publiceerde verhalen en essays, evenals de romans Oersoep (2023), Drift (2018) en De hemel boven Parijs (2014), en de essaybundels Slaap Vatten (2021) en De herontdekking van het lichaam: over de burn-out (2016). Ze is mede-oprichter van feministisch platform De Bovengrondse.

Spreker

Milou GeversRegisseur
Bregje HofstedeSchrijver
Mina EtemadJournalist, podcastmaker en recensent

Foto: Dorien Hein

Ook in De Balie

za 8 jun / 15:00
Kunst en Literatuur

Meet the Associate Artist: Christiane Jatahy

In collaboration with Holland Festival

Where is the line between reality and fiction? What is power? What structures govern society? These are central questions in her work, which explores the intersections between artistic disciplines.

Meer Info Tickets
ma 15 apr / 19:30
Kunst en Literatuur

Sign of the Times: Natalie Haynes and Eline Arbo

On Greek myths, the female gaze and patriarchy

In a new episode of Sign of the Times, Natalie Haynes and Eline Arbo use scenes from world literature to discuss Greek myths, patriarchal history and standing up for female voices.

Meer Info Tickets
vr 24 mei / 19:00
Kunst en Literatuur

European Literature Night 2024

Writers as Travellers

The European Literature Night 2024 brings together authors from across the continent who will explore this year’s theme: ‘Writers as travellers’.

Meer Info Tickets