TV NL EN

De Balie x Reporter Radio Passend Onderwijs

In het licht van 5 jaar Wet Passend Onderwijs spreken we met schooldirecteuren en schoolleiders die, tegen de stroom in, alle kinderen bij elkaar in de klas hebben.

programmamaker
Luuk Ex
IN SAMENWERKING MET
Reporter Radio

Vijf jaar geleden ging de Wet Passend Onderwijs van start. De visie van de wetgever: zo veel mogelijk kinderen met een beperking op reguliere scholen, om ze zo goed mogelijk bij de samenleving te betrekken. Het tegenovergestelde gebeurde. Sinds 2017 zijn er juist meer kinderen doorverwezen naar speciale scholen. Onderzoeksprogramma Reporter Radio zocht uit waarom het niet lukte deze kinderen een plek te geven en ging op zoek naar scholen die tegen de stroom in alle kinderen bij elkaar in de klas hebben.

In De Balie praten we na de uitzending verder. Te gast zijn schooldirecteur en -leiders die pionieren tegen de stroom in en het wel lukt om een school te runnen waar alle kinderen door elkaar zitten. Zijn deze pioniers de voorlopers van een nieuw systeem?


Sprekers

In Roosendaal staat een school waar ze geen enkel kind doorverwijzen: volledig inclusief noemen ze dat. Leerlingen met en zonder zorgbehoefte zitten door elkaar in de klas. Om dit voor elkaar te krijgen zet directeur Teun Dekker soms wel drie docenten in een lokaal aan het werk. Zijn school De Kroevendonk startte hier al 15 jaar gelden mee, Passend Onderwijs avant la lettre.

In Venlo staat een school met drie scholenvormen in één gebouw. Kinderen met en zonder beperking komen elkaar tegen in de pauzes en in de gangen tussen de lessen door. Kerstmis, Carnaval en Sinterklaas wordt gezamenlijk gevierd. Frans Vullings directeur van TalentenCampusVenlo vertelt hoe hij het voor elkaar krijgt om delen van het rooster van kinderen met een beperking in te vullen in het regulier onderwijs.

De Minister van Gehandicaptenzaken Rick Brink hield een alternatieve troonrede waarin hij benadrukte hoe belangrijk het is om als kind in een rolstoel les te krijgen op een reguliere school.

Tini van Aalsum is bestuurder van het samenwerkingsverband Stromenland en weet dat in wet- en regelgeving iets moet veranderen voordat heel Nederland echt aan het ideaal van Passend Onderwijs kan voldoen.

In Meierij in Zuid-Oost Nederland hebben ze een eigen koerst ingezet, op weg naar het onderwijs zonder speciaal basisonderwijs. Bestuurder Bas Wesseldijk van het Samenwerkingsverband De Meierij investeert zo veel mogelijk in het Regulier Onderwijs waardoor speciaal basisonderwijs leeg raakt, in 2022 is het zo ver.

Onderwijs is het stokpaardje van columnist Kees van Amstel. Als docent en cabaretier windt hij zich er regelmatig over op en dan met name over Passend Onderwijs.

Sprekers

Teun dekkerDirecteur De Kroevendonk
Frans VullingsDirecteur TalentenCampusVenlo
Rick BrinkMinister van Gehandicaptenzaken
Tini van AalsumBestuurder van Samenwerkingsverband Stromenland
Bas WesseldijkDirecteur-bestuurder Samenwerkingsverband De Meierij
Kees van AmstelCabaretier, theatermaker en docent