TV NL EN

De Koplopers: Van het gas af

programmaker
programmamaker
in samenwerking met
het logo van regieorgaan sia
Regieorgaan SIA
In 2050 moet heel Nederland gestopt zijn met het gebruiken van aardgas. Dit heeft grote gevolgen, voor woonwijken maar bijvoorbeeld ook voor de glastuinbouw. In deze aflevering van De Koplopers: Van het gas af, duiken we diep onder de grond en kijken we welke kansen grondwarmte biedt voor het maken van vers voedsel in de kas en het verwarmen van onze woningen.

In de serie De Koplopers bespreken we de grootste maatschappelijke vraagstukken die we in Nederland de komende jaren samen het hoofd moeten gaan bieden. We onderzoeken wat we kunnen verbeteren door goed grondgebruik. Elke keer staan twee koplopers centraal: Waarom lukt het bij hun wel, en waarom kunnen of willen hun buren nog niet mee in de transitie? Deze vraag beantwoorden we met lectoren van hogescholen die praktijkonderzoek doen, politici die verantwoordelijk zijn voor de regels en ervaringsdeskundigen die een oplossing zoeken.


Sprekers

Rob Baan is eigenaar van glastuinbouwbedrijf Koppert Cress. De kassen van deze groenteverbouwer behoren tot de meest moderne en duurzaamste van de wereld. Ook dit bedrijf is bezig met energiewinning uit grondwarmte.

Mieke Oostra onderzoekt als lector hoe woonwijken en gebouwen energie producerend kunnen worden. In dat kader brengt zij met haar groep in kaart wat mensen beweegt om energie te besparen en over te stappen naar duurzamere energiebronnen. In het verleden keek zij naar de glastuinbouw als inspiratie voor een omslag in de bouw. Oostra wijst erop dat mensen lang niet altijd overstappen van energiebron door duurzame voornemens. Praktische redenen, of bijkomende voordelen die gepaard gaan met een overstap, maar niks met energie te maken hebben, zijn soms veel belangrijker.

Liesbeth van Tongeren is wethouder duurzaamheid, milieu en energietransitie in Den Haag. Den Haag heeft sinds dit jaar een werkende geothermiecentrale.

Lot van Hooijdonk is wethouder Energie, Mobiliteit en Groen in Utrecht.

René Cuperus is cultuurhistoricus, schreef lange tijd columns in de Volkskrant en is betrokken bij verschillende denktanks. Hij buigt zich over de vraag hoe ervoor te zorgen dat maatschappelijke transities de scheidslijnen in de samenleving verkleinen in plaats van vergroten. Er loopt een duurzaamheidskloof door onze samenleving, stelt Cuperus. Onder de grote ambities van de klimaatdoelstellingen ziet hij een conflict ontstaan tussen mensen die meebewegen en een grote groep die achterblijft. Voor achterblijvers en hun motivatie is maar weinig oog. Hij is daarom sceptisch over het draagvlaak voor Top-down-klimaatinnovaties.

Paul Das is projectleider Innovatie & Bouwtechniek bij Bos Installatiewerken. Na zijn studie aan de Hogeschool is hij gespecialiseerd in het afkoppelen van flats.

De avond wordt gemodereerd door journalist, columnist en programmamaker Teun van de Keuken.

De Koplopers is een samenwerking met Regieorgaan SIA. SIA bevordert de kwaliteit en de impact van het praktijkgericht onderzoek van hogescholen.

Sprekers

Rob BaanKoppert Cress
Mieke OostraLector Nieuwe Energie in de Stad
Liesbeth van TongerenWethouder Duurzaamheid, Milieu en Energietransitie Den Haag
Teun van de KeukenModerator
René Cuperuscultuurhistoricus
Lot van HooijdonkWethouder Energie, Mobiliteit, Groen Utrecht
Paul DasInstallatietechnicus BOS