Schoon water wordt door klimaatverandering voor grote delen van de wereld steeds minder vanzelfsprekend. Is het tijd dat waterland Nederland zich in gaat zetten voor een ‘Blue Deal’ om mondiale waterrechtvaardigheid te bevorderen?
Hoe vanzelfsprekend is schoon water straks nog? Terwijl we in Nederland vooral de ogen gericht houden op een stijgende zeespiegel, voltrekt zich ondertussen een andere (stille) waterramp: tegen het einde van dit decennium zal de vraag naar zoetwater wereldwijd 40 procent hoger zijn dan het aanbod. Nu al kampt de helft van de wereldbevolking met watertekorten.
Vervuild water en verzakkende bodems bedreigen dichtbevolkte delta’s en grote steden over de hele wereld. Welke rol (en morele plicht) is er voor Nederland op het internationale podium om waterveiligheid en rechtvaardige toegang tot water voor toekomstige generaties te waarborgen?
Meer over De Koplopers
De ambities voor Nederland zijn groot, maar de realiteit is weerbarstig. In de serie De Koplopers ontmoet Teun van de Keuken maandelijks in De Balie mensen die oplossingen van de toekomst nu al in de praktijk brengen. Wat kunnen we van deze koplopers leren? Hoe vertalen we hun praktijkervaring naar politieke samenwerking – zodat de rest van Nederland ook mee kan in de transitie?
De Koplopers is een samenwerking met Regieorgaan SIA, die bevordert de kwaliteit en de impact van het praktijkgericht onderzoek van hogescholen.
Sprekers





ANP / Hollandse Hoogte / Peter Hilz
Tijdens de slotbijeenkomst van Aan de landbouwtafel met… gaan we in debat over de toekomst van de Nederlandse landbouw. Hoe verder met het kleine lage land met de grote ambities?

Zes korte nieuwe films uit de serie Hollandse Meesters gaan in première. Een kijk achter de schermen bij zes uiteenlopende kunstenaars.

Wat doe je als je buurman een chemische fabriek is? Dit najaar onderzoekt de redactie van De Balie Live Journalism samen met AT5 de dilemma’s tussen de overlastgevende industrie en oprukkende woningbouw.
