In het veenweidegebied rond Amsterdam wordt enorm veel voedsel geproduceerd, waarvan slechts een fractie op transport naar de stad gaat. Dat is gek, want stedelingen kopen vervolgens het eten van een boer veel verder weg. Kunnen we boer en burger dichter tot elkaar laten komen? Door niet alleen voedsel exclusief voor de stad te verbouwen, maar tegelijkertijd ook zorg te dragen voor ecosystemen en nieuwe cultuurlandschappen. Wat kunnen we leren van de koplopers rondom de stad?
Ons voedselsysteem is de grootste bedreiging van andere natuurlijke systemen. Die gevolgen zijn merkbaar en van invloed op de waterstand, het gebrek aan biodiversiteit, onze algehele gezondheid, veiligheid of sociale cohesie. ‘Wat nodig is’, pleit lector Patrick Huntjens, ‘is een nieuw sociaal contract. Een natuurlijk contract met een radicaal andere kijk op de relatie tussen de mens en zijn omgeving’.
Over Prof. Dr. Patrick Huntjens
Prof. Dr. Patrick Huntjens is lector Sociale Innovaties in het Groene Domein bij het RIC-AFL, en tevens hoogleraar Governance of Sustainability Transitions, een persoonlijke leerstoel bij Maastricht Sustainability Institute (MSI) van de School of Business and Economics (SBE), Universiteit Maastricht. Patrick is verder voorzitter van de Participatietafel Voedseltransitie (2021-2025) van DuurzaamDoor, een multistakeholder kennis- en innovatieprogramma van de Nederlandse overheid.
Ook is Patrick auteur van Towards a Natural Social Contract (2021).
Sprekers
Binnenkort in De Balie
Wanneer is de invloed van China écht gevaarlijk en wanneer wordt deze overdreven?
Wydrzyńska is a member of the Abortion Dream Team, a collective of activists. During the Freedom Lecture, Wydrzyńska will give her out take on freedom and resistance.
De Balie enters into conversation with the British academic and writer. What conclusions does Angel draw, and how can we learn from them?