Het is 25 jaar geleden dat de Bosnische enclave Srebrenica in handen viel van de Serviërs. Dutchbat kon niet voorkomen dat meer dan 8000 mannen en jongens weggevoerd en vermoord werden door Bosnisch-Servische troepen. In ‘De Lamp’ wordt de val van Srebrenica neergezet als Hollands huiskamerdrama.
Dutchbat- commandant K. krijgt een lamp cadeau van de Servische generaal Mladic. In het schijnsel van de lamp verschijnt Mladic en houdt hem zijn falen en machteloosheid voor. Als een hedendaagse Oedipus blijft K. hardnekkig de gruwel ontkennen, waar hij zelf (onvrijwillig) aan heeft bijgedragen. De ontkenning houdt echter geen stand en bij de Hollandse militair breken de emoties door. Na afloop van de opera gaan we in gesprek met onze gasten over de spanning tussen morele verantwoordelijkheid en het redden van het eigen hachje. Wat deed de val van Srebrenica met ons zelfbeeld? Hoe kunnen we, 25 jaar later, deze verschrikkelijke gebeurtenis blijven herinneren en herdenken? Frank Westerman zal de avond inleiden.
Sprekers
muziek Huba de Graaff
libretto & video Erik-Ward Geerlings
regie & toneelbeeld Marien Jongewaard
K. Arnout Lems (bariton)
Mevr. K. Esther Kuiper (mezzo)
MladiĆ Helmert Woudenberg
piano Charlie Bo Meijering
sounddesign Nina Kraszewska
efx-soundeffect design Luke Deane
grafisch ontwerp Emmy Visser
productie Keshia Emke
zakelijke leiding Britt Verstegen
communicatie Lonneke van Eden
een hubadegraaff.com productie
De Lamp wordt mogelijk gemaakt door:
Fonds Podiumkunsten, Fonds 21, Gemeente Rotterdam
Misschien ook iets voor jou…
De losse afleveringen zijn te bekijken via ons YouTube-kanaal Vanavond zendt De Balie Na de Quarantaine uit: een serie gesprekken met vooraanstaande denkers, deskundigen en bestuurders die terugblikken op de coronacrisis en vooruitkijken naar de toekomst. De Balie-programmamakers in gesprek met o.a. de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema, filosoof Beate Roessler, Denker des Vaderlands Daan Roovers,
Op 20 juni presenteren we een speciale editie van Grote Denkers over Raden Adjeng Kartini (1879 – 1904), een van de eerste feministen van Indonesië. Tijdens deze speciale editie staan de historische brieven van Kartini, waarin ze Nederlandse penvriendinnen schrijft over haar dromen voor zichzelf en vrouwen in Indonesië, centraal. Gebaseerd op deze brieven schreven
Ontdek het café-restaurant van De Balie – een geliefde ontmoetingsplaats waar je van ‘s-ochtends vroeg tot ‘s-avonds laat terecht kunt.