TV NL EN

Grote Denkers: Raden Adjeng Kartini

Gesprek en leesclub

Programmamaker
Voertaal:
Nederlands
Mede mogelijk gemaakt door
Nederlands Letterenfonds & Lira Fonds
Op 20 juni presenteren we een speciale editie van Grote Denkers over Raden Adjeng Kartini (1879 – 1904), een van de eerste feministen van Indonesië. Het wordt een avond waarin haar historische brieven, waarin ze Nederlandse penvriendinnen schrijft over haar dromen voor zichzelf en vrouwen in Indonesië, centraal staan. We gaan in gesprek met speciale gasten en nodigen jou vervolgens uit om mee te praten tijdens de Grote Denkers leesclub die zowel in de Grote Zaal van De Balie als online plaatsvindt.

Hoewel ze slechts 25 jaar leefde, kent iedereen in Indonesië haar naam. Letterlijk en figuurlijk gevangen binnen de muren van de gekoloniseerde en patriarchale Indonesische samenleving schreef de jonge en ambitieuze Kartini brieven aan Nederlandse penvriendinnen die aan de basis stonden van de Indonesische vrouwenbeweging. Wat vertellen haar brieven ons vandaag de dag? Met geesteswetenschapper Paul Bijl die onderzoek doet naar onze omgang met het koloniale verleden, gaan we in gesprek over hoe we Kartini moeten herinneren. Mirthe Frese en Amalia Astari schreven speciaal voor dit programma een hedendaagse briefwisseling, geïnspireerd op de brieven van Kartini die ze tijdens de avond voordragen.

De Grote Denkers leesclub

Na het gesprek volgt de Grote Denkers leesclub waarin we het publiek uitnodigen om met elkaar in gesprek te gaan over de brieven van Kartini. Koop een ticket voor de leesclub in de Grote Zaal of meld je aan voor de online leesclub. Je krijgt een selectie van de brieven toegestuurd om van tevoren te lezen. Let op! Er is beperkt plaats, zowel voor de online als de leesclub in de Grote Zaal, dus meld je op tijd aan.

Sprekers

Paul Bijl is docent en onderzoeker aan de Universiteit van Utrecht. In zijn onderzoek focust hij zich op onze omgang met het koloniale verleden. Hij stelde het boek Appropriating Kartini samen.

Amalia Astari, PhD student aan de Universiteit van Keulen. Astari is geboren in Indonesië, maar studeerde Nederlands aan de universiteit van Leiden. Kartini is voor haar een inspiratiebron.

Mirthe Frese is schrijver, theatermaker en moderator. Momenteel schreef ze een historische roman over haar Joods-Molukse roots.

Grote Denkers

In de programmaserie Grote Denkers staan vooruitstrevende en eigenzinnige vrouwelijke denkers uit de wereldgeschiedenis centraal. Vrouwen die met hun leven en werk onze blik op de wereld hebben veranderd en vandaag de dag niets aan relevantie hebben verloren. De afgelopen twee seizoenen maakten we afleveringen over Grote Denkers als Simone de BeauvoirFatima MernissiAudre LordeForough Farrokhzad en Andreas Burnier.

Sprekers

Amalia AstariPhD student, Universiteit Keulen
Mirthe FreseSchrijver, theatermaker en moderator
Paul BijlDocent en onderzoeker aan de Universiteit van Utrecht