TV NL EN

Grote Denkers: Raden Adjeng Kartini

Gesprek en leesclub

Programmamaker
Voertaal:
Nederlands
Mede mogelijk gemaakt door
Nederlands Letterenfonds & Lira Fonds
Op 20 juni presenteren we een speciale editie van Grote Denkers over Raden Adjeng Kartini (1879 – 1904), een van de eerste feministen van Indonesië. Tijdens deze speciale editie staan de historische brieven van Kartini, waarin ze Nederlandse penvriendinnen schrijft over haar dromen voor zichzelf en vrouwen in Indonesië, centraal. Gebaseerd op deze brieven schreven theatermaker Mirthe Frese en onderzoeker Amalia Astari speciaal voor dit programma een hedendaagse briefwisseling, die ze tijdens de avond voordragen. Met muziek van componist Sinta Wullur.

Hoewel ze slechts 25 jaar leefde, kent iedereen in Indonesië Kartini’s naam. Letterlijk en figuurlijk gevangen binnen de muren van de gekoloniseerde en patriarchale Indonesische samenleving schreef de jonge en ambitieuze Kartini brieven aan Nederlandse penvriendinnen die aan de basis stonden van de Indonesische vrouwenbeweging. Wat vertellen haar brieven ons vandaag de dag? We gaan erover in gesprek met Paul Bijl die onderzoek doet naar onze omgang met het koloniale verleden. Met een speciaal optreden van componist Sinta Wullur die met haar muziek een brug slaat tussen verschillende culturen.

De Grote Denkers leesclub

Na het gesprek volgt de Grote Denkers leesclub waarin we het publiek uitnodigen om met elkaar in gesprek te gaan over de brieven van Kartini. Koop een ticket voor de leesclub in de Grote Zaal of meld je aan voor de online leesclub. Je krijgt een selectie van de brieven toegestuurd om van tevoren te lezen. Let op! Er is beperkt plaats, zowel voor de online als de leesclub in de Grote Zaal, dus meld je op tijd aan.

Sprekers

Sinta Wullur is een Indonesisch-Nederlandse componist en bespeelt de gamelan. In haar composities combineert ze Westerse en Oosterse muziek.

Paul Bijl is docent en onderzoeker aan de Universiteit van Utrecht. In zijn onderzoek focust hij zich op onze omgang met het koloniale verleden. Hij stelde het boek Appropriating Kartini samen.

Amalia Astari, PhD student aan de Universiteit van Keulen. Astari is geboren in Indonesië, maar studeerde Nederlands aan de universiteit van Leiden. Kartini is voor haar een inspiratiebron.

Mirthe Frese is schrijver, theatermaker en moderator. Momenteel schreef ze een historische roman over haar Joods-Molukse roots.

Grote Denkers

In de programmaserie Grote Denkers staan vooruitstrevende en eigenzinnige vrouwelijke denkers uit de wereldgeschiedenis centraal. Vrouwen die met hun leven en werk onze blik op de wereld hebben veranderd en vandaag de dag niets aan relevantie hebben verloren. De afgelopen twee seizoenen maakten we afleveringen over Grote Denkers als Simone de BeauvoirFatima MernissiAudre LordeForough Farrokhzad en Andreas Burnier.

Trailer Grote Denkers – De Balie from De Balie on Vimeo.

Sprekers

Amalia AstariPhD student, Universiteit Keulen
Mirthe FreseSchrijver, theatermaker en moderator
Sinta WullurComponist & muzikant (c) Hans Thé
Paul BijlDocent en onderzoeker aan de Universiteit van Utrecht