Het medialandschap verandert. Naast traditionele roddelbladen deden afgelopen jaren zogenaamde juicekanalen hun intrede. Livestreams en instagram-accounts die zich niet aan de mediacode houden. Niet of het waar is, maar of het waar had kùnnen zijn, lijkt genoeg voor een item in een van hun veel bekeken rubrieken. ‘Negeer het, geef er geen aandacht aan’, wordt vaak gezegd tegen mensen die slachtoffer worden van zulke kanalen, maar tegen de verstrekkende gevolgen – van doxing en bedreiging tot online intimidatie – is vaak weinig te doen.
Wat gebeurt er als je online vogelvrij wordt verklaard? Tijdens deze avond praten we met journalist Angela Wals over de digitale kettingbotsing waarin ze terecht kwam op het moment dat er een onwaar verhaal over haar verscheen, en duiken we in de dynamiek van juicekanalen. Welke gevolgen hebben deze zogenaamde parallelle werelden voor de werkelijkheid? Wat kun je doen als je slachtoffer wordt van deze vorm van laster? En wat verdienen juicekanalen eigenlijk aan hun zaakjes?
Over de sprekers
Angela Wals (1986) is schrijver en journalist bij de Volkskrant. Afgelopen jaar verspreidden juicekanalen een onwaar verhaal over haar.
Merel Teunissen is advocaat bij Versteeg Wigman Sprey Advocaten. Ze werkt voor cliënten in de cultuur, techindustrie, groot MKB en de mediabranche en adviseert en procedeert op het gebied van mediarecht, filmrecht, privacyrecht, contractenrecht en intellectueel eigendomsrecht. Naast haar werk als advocaat doceert ze rechten aan de Amsterdamse Filmacademie en de DAS Graduate School. Merel zit in het bestuur van de Vereniging voor Kunst, Cultuur en Recht en Museum Perron Oost. Ze was verantwoordelijk voor diverse procedures tegen verschillende omroepen namens slachtoffers van onrechtmatige perspublicaties.
Emma Curvers (1985) studeerde filosofie. Ze is columnist bij de Volkskrant en verslaggever bij Volkskrant magazine. Hiervoor was Curvers tot 2017 hoofdredacteur bij Cineville. In 2014 verscheen haar eerste roman, Iedereen kan schilderen, over een dysfunctioneel Limburgs gezin. In 2021 verscheen Melktanden. Onlangs publiceerde ze samen met Esma Linneman een uitgebreid stuk over laster en smaak in #MeToo-zaken.
Sprekers
Ook in De Balie
Bedreigde politici, bedreigd bestuur
Landverraders, heksen en gluiperige ratten
In de afgelopen jaren is het aantal bedreigingen aan het adres van politici verdrievoudigd. Welke gevolgen heeft dat? En wat kunnen we aan de bedreigingen doen? Amsterdamse raadsleden Fatihya Abdi (PvdA/GroenLinks) en Itay Garmy (Volt) delen hun eigen ervaringen en gaan in gesprek met (oud) politici en experts.
De rechter is ook een mens
Een rechter moet onpartijdig zijn. Hoe gaan rechters om met de mogelijke rol van persoonlijke opvattingen in hun besluitvormingsproces?
Queer & Pride week: Sexual Healing
De nalatenschap van de aidsepidemie
Aan het begin van de Queer & Pride week organiseert De Balie een avondvullend programma over het nalatenschap van de aidsepidemie. Wat voor invloed heeft deze nalatenschap op het seksleven van de huidige generatie queermannen?