TV NL EN

De snijtafel gaat offline! #73 – De meeste mensen deugen met Rutger Bregman

programmamaker
sophie
Sophie Rutenfrans
In De snijtafel #73 bespreken Kasper C. Jansen en Simon Burgers het bekende boek De meeste mensen deugen van Rutger Bregman. Het wordt de langste aflevering ooit. Na de wereld-première van een (ingekorte) Balie-versie komt niemand minder dan Rutger Bregman zelf op de kritiek reageren in een debat onder leiding van Ewout Jansen. Het fenomeen Eva Peek (NRC) onderbreekt het debat met een column.

In De meeste mensen deugen verweeft Rutger Bregman de jongste inzichten uit de psychologie, de economie, de biologie en de archeologie. Hij neemt ons mee op een reis door de geschiedenis en geeft nieuwe antwoorden op oude vragen. Waarom veroverde juist onze soort de aarde? Hoe verklaren we onze grootste misdaden? En zijn we diep vanbinnen geneigd tot het goede of het kwade?

De snijtafel
De snijtafel is een internetvideoserie waarin sinds september 2012 populaire cultuur wordt ontleed, geïnterpreteerd en bekritiseerd. Sinds kort draait De snijtafel (succesvol) op crowdfunding. De serie is meer dan 4 miljoen keer bekeken op YouTube. Twee sprekers zitten naast elkaar aan een tafel en doorlopen stapsgewijs een bron uit de populaire cultuur, waarover zij allebei kritisch zijn. Vaste spreker is Kasper C. Jansen, die is opgeleid als toneelschrijver.

Bekijk hier de trailer van de snijtafel met Rutger Bregman:

Sprekers

Rutger BregmanHistoricus & schrijver
Kasper C. JansenProduceert sinds september 2012 de internetvideoserie De snijtafel, waarin culturele producten worden geanalyseerd en geïnterpreteerd.
Simon BurgersDoceert “kritisch denken” en schreef de boeken “Taalproblemen van nu” en “Logisch en kritisch denken”.
Ewout JansenCabaretier (Sunday Assembly & De snijtafel) en (sociaal) advocaat bij Voetnoot Advocatuur.
Eva Peek Schrijft over boeken, klassieke muziek & Oost-Europa voor NRC