TV NL EN

”De stad moet plat!”

Programma ter gelegenheid van de 81ste herdenking van de Februaristaking

programmamaker
Veronica Baas
In samenwerking met
Comité Herdenking Februaristaking 1941
‘’De stad moet plat!’’ – in februari 1941 legden met die leus communisten, metaalwerkers, caissières van de HEMA, tramchauffeurs en iedereen die verder maar durfde het werk neer.

Afgelopen jaar was het 80 jaar geleden dat Amsterdammers en mensen in omringende gemeenten zich massaal verenigden en staakten, uit protest tegen de eerste razzia’s op Joodse Amsterdammers. Deze unieke daad van verzet wordt jaarlijks herdacht op 25 februari.

In de aanloop naar de 81ste herdenking spreken we over de waarde van verzet. De Februaristaking heeft de massale moord op de Nederlandse Joden niet kunnen voorkomen, maar was wel van grote betekenis. Wat beoogden de stakers? En hoe schat je in welke acties echt helpen tegen onrecht?

Voor de komende herdenking maakte Hyper Epic in opdracht van het organiserend Comité Herdenking Februaristaking 1941 een interactieve graphic novel, om deze bijzondere geschiedenis op een beeldende en aansprekende manier over te brengen op jonge mensen. De makers van deze novel bespreken de keuzes die zij gemaakt hebben. Hoe doe je recht aan de geschiedenis maar maak je deze ook toegankelijk en relevant?

Illustraties Max Philippi

Sprekers

Lyangelo VasquezSchrijver ”De stad moet plat!”
Max PhilippiIllustrator ”De stad moet plat!”
Wally de LangAuteur van: De razzia’s van 22 en 23 februari 1941 in Amsterdam
Jelle ZijlstraKlimaatactivist en theatermaker
Ismee Tames Bijzonder hoogleraar Geschiedenis en betekenis van verzet tegen onderdrukking en vervolging