TV NL EN

Nieuwe literaire geluiden: Tatjana Almuli, Shula Tas en Helena Hoogenkamp.

Programmamaker en moderator
Een nieuwe generatie Nederlandse schrijvers verovert een plek in het literaire landschap. Tijdens dit panelgesprek spreken we met drie van hen, Tatjana Almuli, Shula Tas en Helena Hoogenkamp, over hun werk, hun manier van werken en de thema’s uit hun boeken.

In het werk van alle drie deze jonge schrijvers speelt verwerking een belangrijke rol: verwerking van verlies, trauma en rouw. Maar ook het verstrijken van de tijd en ideeën over identiteit en het zelf. Hoe persoonlijk is fictie en moet je als schrijver zijn? En hoe verwerk je ideeën en gedachten in een boek?

Naast een gesprek over hun werkwijze en opvattingen over literatuur dragen Tatjana, Shula en Helena deze avond voor uit eigen werk.

Over de sprekers

Tatjana Almuli werkt als freelance fotograaf en journalist, onder meer voor ELLE, VICE en LINDA.Meiden. Haar debuut Knap voor een dik meisje verscheen in 2019. Op 25 januari 2022 verschijnt bij Nijgh & van Ditmar Ik zal je nooit meer, een roman van haar hand over een (geheime) familiegeschiedenis, uitgestelde rouw en transgenerationeel trauma. Ook schreef ze samen met Cathelijne Blok de bundel Zestien, deze verscheen in 2021 bij Blossom Books.

Helena Hoogenkamp schreef tien toneelstukken en droeg poëzie voor op Lowlands, de Parade en Oerol. Haar werk werd bekroond met de El Hizjra Literatuurprijs, genomineerd voor de ITs RO Theater Award en geselecteerd voor Women Playwrights International Stockholm en Interplay Europe Madrid. In 2015 verscheen haar novelle Kleine zeemeermin, per ongeluk dood bij Wintertuin Uitgeverij. Ze debuteerde in 2021 met de roman Het aanbidden van Louis Claus, die zeer lovend werd ontvangen in de pers en in De Volkskrant en NRC Handelsblad vier sterren kreeg.

Shula Tas studeerde zang aan het conservatorium en volgde Taal- en Cultuurstudies. Ze werkt als programmamaker en moderator en werd in 2019 namens ROSE Stories geselecteerd als schrijver voor het Nieuwe Stukken-traject van het Fonds Podiumkunsten en het Nederlands Letterenfonds. Haar debuut Waar gezongen wordt verschijnt deze maand.

Sprekers

Tatjana Almuli Foto: Aline Bouma
Helena HoogenkampFoto: Lenny Oosterwijk
Shula Tas Foto: Keke Keukelaar