TV NL EN

De suikertaks: oplossing voor een ongezond Nederland?

programmamaker
Sophie Rutenfrans
Overgewicht en obesitas zijn belangrijke gezondheidsproblemen. Naast roken is obesitas de belangrijkste oorzaak van ziekten. Toch worden we met z’n allen wereldwijd steeds dikker en dat heeft met onze omgeving te maken. We hoeven steeds minder te bewegen en ons voedingspatroon wordt steeds ongezonder. Overal waar je kijkt is wel iets lekkers te koop – iets lekkers met veel vet en suiker. Willen we de bevolking gezond houden dan is één maatregel niet genoeg. Kan een belasting op suiker in voedselproducten een goed begin zijn?

Op dit moment heeft 50% van de volwassenen in Nederland overgewicht en bijna 15% van de kinderen. In 2018 werd het Nationale Preventieakkoord gepresenteerd, waarin één van de doelen was om deze cijfers flink terug te dringen. Het RIVM berekent dat met de maatregelen die er nu liggen het percentage in 2040 niet gedaald zal zijn, maar juist zal stijgen. Eén van de maatregelen die dat zou kunnen voorkomen is een belasting op suiker in voedselproducten. In Frankrijk, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk lijkt dat succesvol. Dus, met een nieuw kabinet op komst rijst de vraag: waar blijft die suikertaks?

Sprekers

Marnelle CommandeurHoofd Afdeling Voeding en Gezondheid, Centrum Voeding, Preventie en Zorg bij het RIVM
Marjon BachraDirecteur-bestuurder JOGG (Gezonde Jeugd, Gezonde Toekomst)
Eelco EerenbergWethouder gemeente Utrecht

Livestream

Kijk dit programma gratis mee via deze pagina – ca. 5 minuten voor aanvang verschijnt de stream. Onze (online) programmering steunen? Doe een Kijk- en Luisterbijdrage via iDeal!