TV NL EN

De Verkiezingen: Kleur in de Kamer

Programmamaker en moderator
Rokhaya Seck
De afgelopen vier jaar zaten er geen zwarte Nederlanders in de Tweede Kamer. Gelukkig doen de nieuwe kieslijsten vermoeden dat de Kamer diverser zal worden na de verkiezingen. Maar hoe zorg je er als bi-culturele politicus voor dat de politiek ook daadwerkelijk inclusiever wordt, zodat meer mensen zich gerepresenteerd voelen?

Tijdens Kleur in de Kamer gaat een nieuwe generatie politici in gesprek met voormalige politici met een biculturele achtergrond. Wat willen deze nieuwe politieke talenten van kleur veranderen? En wat kan deze generatie leren van hun voorgangers?

Sprekers

Don Ceder is advocaat en politicus. In 2018 werd hij als eerste lid van de Christenunie raadslid in Amsterdam en is nu verkiesbaar voor diezelfde partij tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. Als advocaat verdedigde hij meerdere gedupeerden van de toeslagen-affaire. 

Fatihya Abdi is senior beleidsmedewerker bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en staat op de kieslijst voor de PvdA. Als dochter van politieke vluchtelingen uit Somalië groeide ze op in Soest. Ze studeerde Politicologie en Internationale betrekkingen.

John Leerdam was van 2003 tot 2012 lid van de Tweede Kamer voor de PvdA. Als kamerlid was hij voorzitter van de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en was hij tevens woordvoerder Antilliaanse zaken, cultuur en onderwijs.  

Kathleen Ferrier was van 2002 tot 2012 Tweede Kamerlid voor CDA. Bij haar vertrek uit de Tweede Kamer op 19 september 2012 werd Ferrier benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Sinds september 2019 is Ferrier voorzitter van de Nederlandse Unesco Commissie voor een periode van vier jaar.

Tofik Dibi zat tussen 2006 en 2012 in de kamer voor GroenLinks. Nu is hij bestuursadviseur van Emre Ünver, de stadsdeelvoorzitter van Amsterdam Nieuw-West. Daarnaast schrijft hij voor tv, film en theater, waaronder het succesvolle Melk & Dadels en de boeken Djinn en Het Monster van Wokeness.

Sprekers

John LeerdamVoormalig Tweede Kamerlid PvdA
Kathleen FerrierVoormalig Tweede Kamerlid CDA
Don CederKandidaat CU
Fatihya AbdiKandidaat PvdA
Tofik DibiVoormalig Tweede Kamerlid GL
(foto: Hüsne Afsar)


Maak je avond compleet met De Balie Café-restaurant

Je hoeft niet meer de deur uit om van onze gerechten te genieten. Met het gemak van een paar klikken krijg je een heerlijk diner thuis bezorgd.