TV NL EN

De (on-)betrouwbare overheid

Met Pieter Omtzigt, Sylvana Simons en Alex Brenninkmeijer

Programmamaker
Tim Wagemakers
Het toeslagenschandaal legt feilloos bloot hoe de overheid burgers kan opjagen en schade kan aandoen. Hoe kan de overheid niet alleen de schade goedmaken, maar ook het vertrouwen van burgers in de overheid herstellen? Na een voor deze avond geschreven lezing van CDA-politicus Pieter Omtzigt, gaan we erover in gesprek.

Pieter Omtzigt stond samen met SP-parlementariër Renske Leijten en journalisten Pieter Klein en Jan Kleinnijenhuis aan de basis van de onthulling van het toeslagenschandaal. Hij hekelt de ‘Haagse kliek’ die te weinig oog heeft voor haar burgers. Omtzigt zit sinds 2003 in de Tweede Kamer.

Alex Brenninkmeijer was van 2005 tot 2014 de Nationale Ombudsman en werd daarna lid van de Europese Rekenkamer. In het onlangs verschenen boek Naar een nieuw kabinet van sociale rechtvaardigheid doet hij suggesties hoe de overheid voorbij wetten en budgetten er voor burgers kan zijn.

Sylvana Simons hoopt met BIJ1 een plek in de Tweede Kamer te veroveren. Het afgelopen jaar wees zij vaak op institutioneel racisme dat speelt rond het toeslagenschandaal. En zonder dat de onderzoekscommissie hier onderzoek naar deed, kondigde Rutte in de persconferentie van de val van het kabinet een staatscommissie Discriminatie en Racisme aan om problemen aan te pakken. Maar heeft ze daar vertrouwen in? En wat zou er volgens haar nodig zijn?

Over het toeslagenschandaal
In 2013 gaat een speciaal team van De Belastingdienst op zoek naar fraude bij toeslagen. Door de keiharde aanpak van dit team worden duizenden ouders onterecht als fraudeur gezien en vervolgens in de financiële ellende gestort. De speciaal ingeroepen commissie Van Dam deed onderzoek naar het schandaal en publiceerde het rapport Ongekend Onrecht, waarna het kabinet opstapte. Ouders krijgen minimaal 30.000 euro compensatie. Een nieuw toeslagensysteem moet een nieuwe start gaan betekenen en een Staatscommissie Discriminatie en Racisme moet licht schijnen op hoe discriminatie door de overheid kan worden tegengegaan.

Sprekers

Pieter OmtzigtTweede Kamerlid CDA
Alex BrenninkmeijerLid Europese Rekenkamer, voormalig Nationale Ombudsman
Sylvana SimonsPolitiek leider BIJ1

Houd de site in de gaten voor de andere sprekers!