TV NL EN

De verloren generatie van de homo-emancipatie

GRATIS LIVESTREAM
programmamakers
Vierkant logo van De Balie
De Balie Academie
Moderator
Mandy Woelkens
mede gefinancierd door
In 1981 wordt Nederland getroffen door de aidsepidemie die in de jaren daarna een litteken zal achterlaten op de homogemeenschap. Deze ‘homoziekte’ wordt ongevraagd onderdeel van de emancipatiestrijd, alsof daarin nog niet genoeg obstakels te overwinnen waren. Veertig jaar later kijken we terug op deze significante bladzijde uit de geschiedenis. Hoe herinnert de huidige lhbtiq+-gemeenschap zich deze tijd? En hoe zet zij de strijd van toen voort?

De aidsepidemie in de jaren ‘80 en ‘90 maakte 32 miljoen slachtoffers wereldwijd, meer dan alle oorlogen sindsdien bij elkaar. Ook in Amsterdam raasde het virus genadeloos door de stad en maakte meer dan 3000 slachtoffers. 

Tijdens deze avond gaan we in gesprek met sleutelfiguren in de strijd tegen aids en de voorvechters van de huidige lhbtiq+-gemeenschap, om zo een beeld te schetsen van de homo-emancipatie toen en nu.

Foto: Han Singels

LIVESTREAM

Dit programma is gratis mee te kijken. De livestream verschijnt circa 5 minuten voor de start van het programma op deze pagina. Waardeer je de (online) programmering van De Balie en wil je een bijdrage doen?

KIJK- & LUISTERBIJDRAGE

Sprekers

Oscar HammersteinVoormalig advocaat
Splinter ChabotSchrijver, programmamaker en presentator

Foto: Pascale van Reijn
Jan van WijngaardenVoormalig coördinator Aids NederlandFoto: NFP Photography
Bo HannaJournalist en documentairemaker
Dolly BellefleurAlter ego van cabaretier en tekstdichter Ruud Douma