TV NL EN

Democratie in digitale tijden: Wie mag sturen met data?

Met o.a. Marleen Stikker, Brenno de Winter, Martiene Branderhorst, Ron Roozendaal, Jan Middendorp en Tom van der Meer

programmamaker
Moderator
Jasper Zuure
In samenwerking met
De Raad voor het Openbaar Bestuur
Heb jij de CoronaMelder al op je telefoon? Aan de hand van deze nieuwe app gaan we in gesprek met de makers ervan en andere experts over digitalisering en de macht van de overheid en politiek. Door de coronacrisis is de digitalisering in een stroomversnelling gekomen. Maar hoe ver mag je als overheid gaan als iets voor de bestwil van de samenleving of zelfs de burger zelf is? Wat is de verantwoordelijkheid van de burger, de politiek en de overheid, maar ook de platforms zelf?

De Raad voor het Openbaar Bestuur presenteert in deze laatste aflevering van de driedelige serie Democratie in Digitale Tijden een eerste conceptadvies: moet er misschien een Minister van Digitale Zaken en Datahuishouding komen? Met o.a. Martiene Branderhorst, Ron Roozendaal, Brenno de Winter, Tom van der Meer, Jan Middendorp en Jasper Zuure.

DEMOCRATIE IN DIGITALE TIJDEN
Ontdek alle programma’s in de reeks:
– Ma 30 november / 19:00 uur: Waarheidsvinding en de gevolgen van het online media op democratische besluitvorming
– Ma 7 december / 19:00 uur: Kritische tegengeluiden tijdens een crisis

Over de serie Democratie in digitale tijden

De corona-app, LinkedIn en Facebook, de fabeltjesfuik: we geven én krijgen steeds meer informatie online. De mens anno 2020 heeft daarom te maken met dilemma’s omtrent waarheidsvinding, het organiseren van tegengeluid en het sturen met data. Wat zijn de gevolgen van online mediagebruik voor onze democratische besluitvorming? Waar en hoe discussiëren we met elkaar over beleid? Mag je sturen met data, en zo ja, hoe doe je dat goed? Samen met de Raad voor het Openbaar Bestuur onderzoekt De Balie in een driedelige serie wat de invloed is van digitalisering op onze democratie én zoeken we naar oplossingen: hoe willen we de publieke ruimte organiseren, al dan niet in digitale vorm? 

Sprekers

Martiene BranderhorstGemeentesecretaris en algemeen directeur en ROB-raadslid
Brenno de Winterexpert op het gebied van informatiebeveiliging, privacy en ICT
Ron RoozendaalCIO en directeur Informatiebeleid bij het Ministerie van VWS
Marleen Stikkeroprichter en directeur De Waag
Tom van der MeerHoogleraar politicologie
Jan MiddendorpTweede Kamerlid VVD
https://www.raadopenbaarbestuur.nl/documenten/publicaties/2020/04/02/essaybundel-doen-durven-of-de-waarheid
Sprekers

Martiene Branderhorst is sinds oktober 2016 gemeentesecretaris en algemeen directeur van de gemeente Gouda. Daarvoor heeft zij zowel binnen het openbaar bestuur (bij het rijk, de provincie en de gemeente), als in de zorg en het onderwijs, verschillende functies vervuld op het gebied van beleid, toezicht, uitvoering en management.

Ron Roozendaal is CIO en directeur Informatiebeleid bij het Ministerie van VWS. Roozendaal is opdrachtgever CoronaMelder en verdere digitale ondersteuning bestrijding Covid-19, opdrachtgever Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg.

Brenno de Winter is een bevlogen expert op het gebied van informatiebeveiliging, privacy en ICT. Op vijfjarige leeftijd schreef een eerste computerprogramma. Al vroeg ontdekte hij de zwakheden aan technologie en kwam in contact met de hackerscene. Hij programmeerde, werkte aan kwaliteitssystemen en vooral beveiliging.

Marleen Stikker is oprichter, directeur en bestuurder van Waag. In 1993 stond Marleen aan de wieg van het internet. Als bedenker en ‘burgemeester’ van De Digitale Stad ontwikkelde ze de eerste gratis toegangspoort tot een virtuele gemeenschap op het internet. In 1994 richtte ze samen met Caroline Nevejan Waag op. Waag is uitgegroeid tot een leidend Europees onderzoeksinstituut voor technologie en maatschappij, en zet aan tot actief burgerschap door open, eerlijke en inclusieve technologie te ontwikkelen.

Tom van der Meer is hoogleraar Politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij doet uitvoerig onderzoek naar o.a. politiek vertrouwen, kiesgedrag, en het Nederlandse partijstelsel en is auteur van Niet de kiezer is gek. Hij is co-directeur van het Nationaal Kiezersonderzoek. Daarnaast is hij mede-oprichter en -redacteur van het veelgelezen weblog StukRoodVlees.nl, dat vanuit politicologisch oogpunt commentaar geeft op de actualiteit.

Jan Middendorp is sinds maart 2017 lid van de Tweede Kamerfractie van de VVD. Hij was eerder werkzaam bij Campagnebureau BKB en in het bedrijfsleven in Nederland, India en Groot Brittannië. Jan Middendorp is woordvoerder Rijksdienst, Overheid & Digitalisering, (E)Identiteit, Grensregio’s en WNT.

Jasper Zuure is sociaal psycholoog en senior adviseur bij de Raad voor het Openbaar Bestuur. Met Sarah de Lange publiceerde hij in 2018 de ROB-essaybundel #WOEST bij Amsterdam University Press. Ook schreef hij mee aan het ROB-advies Zoeken naar waarheid. Naast zijn werk schrijft hij een proefschrift in de politieke filosofie over massapsychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam.