Tijdens de 30ste editie van de Den Uyl-lezing zullen drie vooraanstaande sprekers hun inzichten delen over “Nieuwe perspectieven op ongelijkheid”. Voor Joop den Uyl was ongelijkheid een belangrijk thema, wij zullen daar ook fragmenten van laten zien. Maar de ongelijkheid van vandaag is een andere dan de ongelijkheid van toen.
Econoom Phlippen zal vanuit recent wetenschappelijk onderzoek haar licht laten schijnen over moderne vormen van ongelijkheid. Vervolgens zal geograaf Josse de Voogd laten zien wat het verband is tussen moderne vormen van ongelijkheid en ‘afhaken’ waarna politiek wetenschapper Sarah de Lange in zal gaan op hoe het populisme hier munt uit slaat. Na elke bijdrage is er gelegenheid tot vragen en discussie, onder leiding van Noortje Thijssen, directeur van het wetenschappelijk bureau van GroenLinks.
De Den Uyl-lezing is een traditie die al sinds 1988 bestaat en wordt georganiseerd ter ere van de voormalige PvdA-premier met als doel progressieve politiek steeds weer te voorzien van nieuwe en vernieuwende inzichten, vaak ook uit de wereld van wetenschap en cultuur. De Den Uyl-lezing biedt een unieke gelegenheid om na te denken over de erfenis van Joop den Uyl en de impact van zijn idealen op de hedendaagse politiek en samenleving.
Sprekers
Twintig jaar geleden werd Theo van Gogh op straat in Amsterdam vermoord. Een gebeurtenis die Nederland voorgoed veranderde.
Of het nu gaat om spoed- en noodwetten, stikstofdeposities of het corona-beleid: politieke vraagstukken worden in Den Haag regelmatig vernauwd tot juridische kwesties of wetenschappelijke voldongen feiten. Durven politici te weinig politieke keuzes te maken?
In samenwerking met deBuren
Precies één jaar na de verkiezingen kijken we hoe Nederland ervoor staat.