TV NL EN

Desinformatie, gezag en achterdocht

De Maand van het Gezag

Programmamaker
De afgelopen maanden gingen er een aantal spraakmakende valse geruchten de rondte. Jaap van Dissel zou 750 duizend euro smeergeld hebben ontvangen om de samenleving langer op slot te houden. President Zelensky zou Oekraïners hebben geroepen hun wapens neer te leggen. En de stikstofmaatregelen zouden zijn bedoeld om doelbewust land van de boeren te onteigenen – een groter plan van het World Economic Forum (WEF) om de ‘Great Reset’ te realiseren. Allemaal onwaarheden, vormen van desinformatie en nepnieuws die zorgen voor frustratie in het publieke debat.

Hoe wordt desinformatie gemaakt? Hoe groot is het gevaar voor onze democratie en samenleving? Welke belangen worden behartigd door het verspreiden van nepnieuws? In dit programma beantwoorden experts deze en meer vragen over desinformatie. In het kader van de Maand van het Gezag, georganiseerd door de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB).

Sinds de coronacrisis is het aantal nepberichten op sociale media toegenomen, met serieuze gevolgen. Desinformatie en nepnieuws hebben invloed op het vertrouwen in de staat en de democratie. Een vertrouwen dat al geschaad is. Herinnert u zich nog de bestorming van het Capitool in Washington? Het leeuwendeel hield er overtuigingen op na dat de Amerikaanse verkiezingen gestolen waren. Overtuigingen gevoed door nepnieuws.

Met o.a. Daan Roovers (Filosoof & voormalig denker des vaderlands), Rens Vliegenthart (Hoogleraar strategische communicatie Universiteit Wageningen), en Alexandra van Huffelen (Staatssecretaris Digitalisering).

Hoe kwam het nepnieuws rondom Jaap van Dissel tot stand? Bekijk de reconstructie van Nieuwsuur.

Sprekers

Daan RooversFilosoof & voormalig denker des vaderlands
Rens VliegenthartHoogleraar Strategische Communicatie Universiteit Wageningen
© Martijn Beekman/D66
Alexandra van HuffelenStaatssecretaris Digitalisering Foto: Martijn Beekman/D66
Eva HofmanData- en techjournalist De Groene Amsterdammer

Bekijk ook:

do 24 nov / 20:00
Democratie en rechtstaat

Het WK in Qatar

Men suggereert vaak dat sport niet politiek is, maar kunnen we er in het geval van Qatar nog omheen?

Meer Info Tickets
ma 14 nov / 21:00
Kunst en Literatuur

IDFA on stage: Non-Aligned Newsreels

During the Cold War it seemed as if there was no other choice than taking the side of the capitalist West or the Soviet bloc. Yet Yugoslav President Tito sought allies in non-Western countries for an alternative political vision. In 1961, during a founding conference in Belgrade which gathered leaders of 25 countries and 17

Meer Info Tickets
di 22 nov / 19:30
Democratie en rechtstaat

Grenzen aan de groei

Alle middelen op de wereld raken in sneltreinvaart op en dat is zo erg als het klinkt. Waarom is er nooit actie ondernomen?

Meer Info Tickets
Margot Bekelaar