TV NL EN

Het WK in Qatar

Voetbal als politiek spel

Programmamaker
De wereld keek met verbijstering toe, toen Qatar het WK-voetbal kreeg toegewezen. In twaalf jaar tijd bouwden arbeidsmigranten zeven stadions en een hele nieuwe stad, inclusief alle infrastructuur. Jaren van corruptie, mensenrechtenschending en duizenden doden in naam van de sport die juist voor verbroedering zou moeten zorgen. Men suggereert vaak dat sport niet politiek is, maar kunnen we er in het geval van Qatar nog omheen?

De arbeidsmigranten, vaak afkomstig uit Nepal en Bangladesh, zijn moderne slaven. Ze werken in beroerde omstandigheden, worden uitgebuit, paspoorten worden afgepakt en zich hierover uitspreken heeft lijfstraffen als gevolg. Qatar is een land waar mensenrechten worden geschonden. Berichtgeving hierover is gelimiteerd.

Hoe ver gaat Qatar om zichzelf positief aan de wereld te kunnen presenteren? Moeten we daaraan mee willen werken? Als we hier meewerken aan het WK, zijn wij dan net zo schuldig aan de uitbuiting daar?

Is voetbal een politiek spel?
Wat wordt precies bedoeld als men discussieert over voetbal als politiek spel? Reguleert voetbal agressie in de samenleving of gooit het juist olie op het vuur? Is het wereldvoetbal langzaam gecorrumpeerd geraakt door het grote geld of is het kapitalisme inherent aan deze sport? Met dit programma proberen we het WK filosofisch en sociologisch te duiden – voetbal als politiek spel.

Sprekers

Danny GhosenDocumentairemaker In de schaduw van het WK (foto: DWDD)
Sandra MeeuwsenSportfilosoof
Matthijs van DamSportjournalist
Koen JanssenAuteur 90 minuten oorlog
Floor BeumingAmnesty International (Saudi Arabia, Yemen, Qatar)
Jurryt van de VoorenSporthistoricus, comité Cancel Qatar
Mark van VugtProfessor psychologie, auteur FC Sapiens