TV NL EN

Don Quichot op de bruiloft van Kamacho

Theatergroep De Kale verzorgt een leesvoorstelling naar het toneelstuk van Pieter Langendijk

Samenwerking met
Theatergroep de Kale

Op zondagmiddag 27 november organiseert Theatergroep De Kale een leesvoorstelling van het toneelstuk Don Quichot op de bruiloft van Kamacho van Pieter Langendijk. Met o. a. Marieke de Kruijf, Sjoera Retèl, Celia van den Boogert, Victor van Swaay, Vastert van Aardenne en Jeremy Baker.

Met een inleiding van Jeroen Jansen, docent Historische Nederlandse letterkunde
aan de Universiteit van Amsterdam.

Langendijk (1683-1756) schreef dit ‘blijspel’ in 1711. Het is gebaseerd op een kort fragment uit de bekende roman van Cervantes. De zwervende ridder Don Quichot komt op de bruiloft van de rijke boer Kamacho terecht. Als blijkt dat de liefde van de bruid niet op de bruidegom maar op de herder Bazilius is gericht, kiest Don Quichot de kant van het verliefde stel.

Langendijk heeft dit eenvoudige gegeven uitgewerkt tot een heerlijk stuk vol verrassende verwikkelingen, waarin de bekende figuren Don Quichot en Sancho Panza natuurlijk een groot aandeel hebben.

Theatergroep de Kale

Theatergroep De Kale verdiept zich al jaren in de toneelteksten uit de 17de eeuw. Deze tekst van Langendijk is in feite dus een uitstapje naar de 18de eeuw. Het lezen en bestuderen van bekende of onbekende toneelteksten doet De Kale graag samen met het publiek tijdens zogenaamde leesvoorstellingen. De tekst wordt toegelicht en de acteurs van De Kale lezen fragmenten van de tekst, waardoor een goed beeld ontstaat van de kwaliteiten en de speelbaarheid van het stuk.

Acteurs

Marieke de Kruijf
Sjoera Retèl
Celia van den Boogert
Victor van Swaay
Vastert van Aardenne
Jeremy Baker