TV NL EN

Fast Fashion

Techdenkers: wat voor invloed heeft technologie op mode?

programmamaker
Mede mogelijk gemaakt door
Adyen
Adyen
Mode is een intrinsiek onderdeel van menselijke expressie en heeft door de eeuwen heen verschillende transformaties ondergaan. Met de opkomst van technologie is de industrie aangrijpend veranderd. Het produceren van kleding is efficiënter geworden, maar ook sneller. Wat voor invloed heeft technologie op mode? Gaan we dankzij technologie juist meer naar een duurzame toekomst of wordt fast fashion alleen maar faster?

Recente ontwikkelingen, zoals 3D-printen van kleding en AI-gestuurde modeontwerpen, hebben nieuwe deuren geopend voor personalisatie en efficiëntie. Anderzijds heeft de snelle productiecyclus van fast fashion geleid tot milieu- en ethische vraagstukken. Het is een tweesnijdend zwaard: technologie biedt de mogelijkheid voor duurzame innovatie, maar draagt ook bij aan de wegwerpcultuur die de mode-industrie kenmerkt.

Over Techdenkers

Technologie is een onlosmakelijk onderdeel geworden van ons leven, maar staan we daar wel genoeg bij stil? Tijdens Techdenkers leggen we technische innovatie langs de ethische meetlat. Welke invloed heeft de komst van AI op onze levens? Hoe gaan we met behulp van tech de klimaatcrisis oplossen? En willen we dat algoritmes onze partnerkeuze bepalen?

Elke maand staat er een nieuw programma op de agenda gehost door onze partner Adyen.

Sprekers

Nora VeermanFreelance modejournalist en onderzoeker en alumnus van De Balie Studio
Tessa BoumansPhd onderzoeker technologie en de mode-industrie
Kiki BoreelModel & sustainable fashion activist
Victorine van der VenOprichter van The Launch
Sonja VeldkampFreelance fashion docent

Altijd als eerste op de hoogte van onze programmering