Dit programma is bij Adyen, op het Rokin 49 in Amsterdam.
Onderzoek laat zien dat AI-modellen zowel een aanwinst als een obstakel zijn in de strijd tegen klimaatverandering. AI wordt ingezet om ons begrip van klimaatverandering te verbeteren en op een duurzame transitie aan te sturen, maar daarbij worden de klimaateffecten van het gebruik vergeten. Kunnen AI-modellen groener worden? En kan AI ons helpen om te vergroenen?
Het gebruik van AI-modellen, zoals chatbot ChatGPT, biedt gebruikers een afgeschermde ervaring, onbewust van de (klimaat)impact van een zoekopdracht. AI-systemen worden gehost in datacenters die aanzienlijke hoeveelheden elektriciteit gebruiken. Ook heeft AI een maatschappelijke impact die niet vergeten mag worden. Wat kost (ons klimaat) een vraag aan ChatGPT?
Over Techdenkers
Technologie is een onlosmakelijk onderdeel geworden van ons leven, maar staan we daar wel genoeg bij stil? Tijdens Techdenkers leggen we technische innovatie langs de ethische meetlat. Welke invloed heeft de komst van AI op onze levens? Hoe gaan we met behulp van tech de klimaatcrisis oplossen? En willen we dat algoritmes onze partnerkeuze bepalen?
Elke maand staat er een nieuw programma op de agenda gehost door onze partner Adyen.
Sprekers
Meer in De Balie
Maas in de wet, rivier in de Rechtszaal
Al jaren behandelt de mens de natuur als rechteloos, maar daar lijkt verandering in te komen. Over de hele wereld, van Ecuador tot Spanje, krijgt de natuur rechten die in de wet worden vastgelegd.
Hoe groen is kernenergie eigenlijk?
Hoe groen is kernenergie eigenlijk? Moeten we onze angsten voor kernenergiegebruik onder ogen komen? We kijken naar ‘Nuclear now’ en gaan daarna in discussie met experts.
Plein Publiek – een serie diepte-interviews
Hoe combineert acteur Huub Stapel persoonlijke ervaringen met bredere maatschappelijke observaties in het creëren van zijn werk?