TV NL EN

Wat kost een vraag aan ChatGPT?

Techdenkers – over de gevolgen van AI-technologie op het klimaat

Programmamaker
Mede mogelijk gemaakt door

Onderzoek laat zien dat AI-modellen zowel een aanwinst als een obstakel zijn in de strijd tegen klimaatverandering. AI wordt ingezet om ons begrip van klimaatverandering te verbeteren en op een duurzame transitie aan te sturen, maar daarbij worden de klimaateffecten van het gebruik vergeten. Kunnen AI-modellen groener worden? En kan AI ons helpen om te vergroenen?

Het gebruik van AI-modellen, zoals chatbot ChatGPT, biedt gebruikers een afgeschermde ervaring, onbewust van de (klimaat)impact van een zoekopdracht. AI-systemen worden gehost in datacenters die aanzienlijke hoeveelheden elektriciteit gebruiken. Ook heeft AI een maatschappelijke impact die niet vergeten mag worden. Wat kost (ons klimaat) een vraag aan ChatGPT?

Over Techdenkers

Technologie is een onlosmakelijk onderdeel geworden van ons leven, maar staan we daar wel genoeg bij stil? Tijdens Techdenkers leggen we technische innovatie langs de ethische meetlat. Welke invloed heeft de komst van AI op onze levens? Hoe gaan we met behulp van tech de klimaatcrisis oplossen? En willen we dat algoritmes onze partnerkeuze bepalen?

Elke maand staat er een nieuw programma op de agenda gehost door onze partner Adyen.

Sprekers

Alex de VriesDatawetenschapper
Eva HofmanJournalist technologie en data
Aaron MirckSchrijver en expert technologie
Fonger YpmaFounder/ CEO Arctic Reflections