
Tijdens Food for Thought, een culinair programma en diner ineen, kom je alles te weten over het eten op je bord zonder je smaak te verliezen. Tijdens deze tweede aflevering onderzoeken we met o.a. Teun van der Keuken een van de meest gebruikte producten in de keuken: de tomaat.
Tijdens dit programma serveren we een hoofdgerecht, drankje en amuse (allemaal vegetarisch). Koop uw ticket op tijd. Er is een beperkt aantal plaatsen.
We kennen de tomaat als een echt Italiaans product, maar door de succesvolle Nederlandse zaadveredeling is het misschien wel Nederlandser dan we vaak denken. Daarnaast wordt de passata-business gedomineerd door Chinese giganten die vaak met argusogen worden bekeken. Maar in China blijkt het plantje dan weer te groeien op zonovergoten velden in de buitenlucht. Wat maakt de tomaat allemaal mee voordat die bij ons op het bord terecht komt?
Samen met onze chef-kok Marc Raven, zoeken we uit welke tomaat we moeten serveren in ons restaurant als we zoeken naar de beste balans tussen smaak, duurzaamheid en verkoopprijs. Tijdens het diner bespreken we de tomaat in alle aspecten. Hoe kan het dat een tomaat 6 maanden moet groeien en elke dag water nodig heeft, maar passata voor minder dan 50 cent te koop is? En kunnen we tomaten beter importeren of van Nederlandse bodem halen als je let op smaak én duurzaamheid? En is het nu een fruit of een groente?
Proeverij
Als grootste zadenveredelaar van Nederland, staat Rijk Zwaan aan de wieg van de tomaat. Jaarlijks brengt dit bedrijf nieuwe tomatenrassen op de markt en verbetert bestaande rassen. Speciaal voor deze serie organiseren ze bij ons een proeverij met tomaten die je nog nooit hebt geproefd.
Sprekers
Columnist en televisiemaker Teun van der Keuken is een bekend gezicht van het gerenommeerde programma De Keukeringsdienst van Waarde. De tomaat is zijn favoriete stukje voedselindustrie. Hij bekeek de tomatenketen dan ook vaker om bijvoorbeeld te ontdekken hoe de passata zo goedkoop blijft. Met Leo Marcelis, hoogleraar tuinbouw (WUR), bespreken we over duurzaamheid.
Sprekers




Misschien ook interessant voor jou
Dit programma is verplaatst naar 1 november om 18:30 uur. Tijdens Food for Thought, een culinair programma en diner ineen, kom je alles te weten over dat wat er op je bord ligt zonder je smaak te verliezen. Tijdens deze aflevering leggen we misschien wel het meest controversiële product van het moment onder de loep:

Café-Restaurant De Balie
We zijn weer open voor ontbijt, lunch, borrel en diner!