TV NL EN

Food for Thought #2:
De tomaat

Een culinair programma en diner ineen waarbij je meer te weten komt over wat je eet zonder je smaak te verliezen

incl. diner
Chef-kok
Marc Raven
Programmamakers
Merlijn Geurts, Luuk Ex, Manon Stravens
Tijdens Food for Thought, een culinair programma en diner ineen, kom je alles te weten over het eten op je bord zonder je smaak te verliezen. Tijdens deze tweede aflevering onderzoeken we met o.a. culinair journalist Petra Possel een van de meest gebruikte producten in de keuken: de tomaat.

Kun je deze dag niet? Je kunt ook aanschuiven bij dit programma op: 30 juli / 20 augustus

Tijdens dit programma serveren we een hoofdgerecht, drankje en amuse (allemaal vegetarisch). Koop uw ticket op tijd. Er is een beperkt aantal plaatsen.

We kennen de tomaat als een echt Italiaans product, maar door de succesvolle Nederlandse zaadveredeling is het misschien wel Nederlandser dan we vaak denken. Daarnaast wordt de passata-business gedomineerd door Chinese giganten die vaak met argusogen worden bekeken. Maar in China blijkt het plantje dan weer te groeien op zonovergoten velden in de buitenlucht. Wat maakt de tomaat allemaal mee voordat die bij ons op het bord terecht komt?

Samen met onze chef-kok Marc Raven, culinair journalist Petra Possel en andere experts zoeken we uit welke tomaat we moeten serveren in ons restaurant als we zoeken naar de beste balans tussen smaak, duurzaamheid en verkoopprijs. Tijdens het diner bespreken we de tomaat in alle aspecten. Hoe kan het dat een tomaat 6 maanden moet groeien en elke dag water nodig heeft, maar tomatenpassata voor minder dan 50 cent te koop is? En kunnen we tomaten beter importeren of van Nederlandse bodem halen als je let op smaak én duurzaamheid? En is het nu een fruit of een groente?

Proeverij

Als grootste zadenveredelaar van Nederland, staat Rijk Zwaan aan de wieg van de tomaat. Jaarlijks brengt dit bedrijf nieuwe tomatenrassen op de markt en verbetert bestaande rassen. Speciaal voor deze serie organiseren ze bij ons een proeverij met tomaten die je nog nooit hebt geproefd.

Over de Sprekers

Eric Poot is teamleider Gewasmanagement en Kwaliteit binnen de groep Glastuinbouw en Bloembollen van Wageningen University & Research. In zijn team zijn onderzoekers bezig met het verbeteren van de duurzaamheid van de teelt van tuinbouwgewassen en de kwaliteit van tuinbouwgewassen, zoals de smaak van tomaat. Poot is multidisciplinair geïnformeerd en op de hoogte van het laatste onderzoek in vrijwel alle takken van de tomatenwetenschap. Voormalig Europarlementariër Judith Sargentini van GroenLinks zat tot 2019 in het Europarlement, en hield zich onder meer bezig met dossiers als eerlijke handel, mensenrechten en migratie en asiel.

Spreker

Petra Posselculinair journalist [foto Martina Ketelaar]
Eric Poot
Eric Pootonderzoeker glastuinbouw WUR
Judith Sargentinivoormalig Europarlementariër GroenLinks
© Jan Boeve / De Balie
© Jan Boeve / De Balie