TV NL EN

Food for Thought: De asperge

Waarom is er (nog) een Nederlands aspergeseizoen?

gratis Livestream
Programmamaker en moderator
Merlijn Geurts
We kijken er elk jaar naar uit: de komst van het witte goud, de Nederlandse asperge. Slechts twee maanden per jaar – van half april tot 24 juni – mogen we ervan genieten. Asperges buiten het seizoen is immers vloeken in de kerk. Maar waarom eigenlijk? Tijdens deze aflevering van Food for Thought onderzoeken we deze oer-Hollandse voedseltraditie in een tijd waarin bijna ieder seizoensproduct het hele jaar in de supermarkt ligt. Dat doen we met experts én met de kijker thuis.

De koningin onder de groenten verschijnt maar voor een korte tijd in de schappen, terwijl de eerste asperges al begin januari uit de kas komen. In de aanloop naar de zomer genieten we, zolang de portemonnee het toelaat, zo veel mogelijk van deze bleke stengels. Maar waarom vieren we eigenlijk wel het aspergeseizoen en niet het witlofseizoen, of die van iedere andere Nederlandse groente?  Ook bespreken we de voor- en nadelen van eten volgens het seizoen: In hoeverre kan een seizoensgebonden dieet bijdragen aan een duurzamer Nederland?

Sprekers

Joris LohmanMedeoprichter van Food Hub
Eelke WestraW.U.R. Expert in kwaliteit & Handling van verse producten
Laura de GraveCulinair journalist & kookboekenauteur
Jolanda DuineveldGewassen manager bij Bejo Zaden

LIVESTREAM

Dit programma is gratis mee te kijken. De livestream verschijnt circa 5 minuten voor de start van het programma op deze pagina. Waardeer je de (online) programmering van De Balie en wil je een bijdrage doen?

KIJK- & LUISTERBIJDRAGE