In Gedeelde grond, een serie gesprekken die door samenwerking tussen De Balie de Rabobank tot stand komt, gaan we op zoek naar de gemene delers tussen agrariërs, voedselproducenten, beleidsmakers, ontwerpers, en natuurbeschermers, om tot een constructieve dialoog te kunnen komen over de toekomst van de voedselproductie in Nederland.
Dit gesprek vindt plaats in Oost-Brabant, een regio waar de voedselproductie een grote stempel drukt op de natuur en de leefomgeving. Hier vraagt de gebiedsgerichte aanpak om flinke verandering van de hele voedselketen. We nemen pas op de plaats en gaan op zoek naar meerjarig perspectief voor een gezond landschap.
Welke handschoen moet de industrie rondom het boerenerf oppakken om zorg te dragen voor het landschap, de bodem en de leefomgeving? Waar liggen de kansen om de groeiende stedelijke bevolking te voeden met duurzaam geteelde en lokale producten. En hoe kunnen we er ook nog eens voor zorgen dat de producent een boterham blijft verdienen?
Sprekers
In De Balie
De Balie Kijkt: Onder het Maaiveld
Hoe kunnen we onze omgang met de natuur en de bodem wereldwijd verbeteren? En hoe belangrijk zijn de naderende verkiezingen voor de Nederlandse bodem?
De Koplopers: Natte natuur als klimaatbuffer
Als het aan aquatisch ecoloog Ellen Weerman en bioloog en trekvogelspecialist Theunis Piersma ligt, ziet het Nederlandse landschap er in de toekomst een stuk natter uit.
De toekomst van Tata
Tijdens de provinciale verkiezingen op 15 maart staat er behoorlijk wat op het spel. Wat kan Tata van het Rijk en de Provincie Noord-Holland verwachten?