TV NL EN

Geo-engineering, oplossing of nieuw probleem?

uitzending
20:00 uur
Het Vrije Woord
moderator
Yoeri Albrecht
programmamaker
Sophie Rutenfrans
Wetenschappers kunnen wolken witter maken. Hierdoor wordt zonlicht weerkaatst en kan warmte worden tegengehouden – waardoor de aarde minder snel opwarmt. Handig! Toch? Maar overzien we de gevolgen wel, en wie is verantwoordelijk als het mis gaat? Geo-engineering en de mogelijkheid tot manipulatie van het klimaat, willen we dat wel?

Binnen de wetenschap is nu een fel debat gaande over de vraag of dit soort onderzoek om klimaatverandering tegen te kunnen gaan zou moeten plaatsvinden. Verschillende mensen en instellingen zijn bang dat dit soort technieken in de toekomst als excuus gebruikt zullen worden om gewoon door te gaan met het uitstoten van CO2.

Oftewel: wij hoeven ons niet aan te passen aan het klimaat, de technologie lost het wel voor ons op en wij kunnen doorgaan met vervuilen. Directeur van De Balie Yoeri Albrecht spreekt vanavond met onderzoeker Jeroen Oomen en hoogleraar transitiekunde Jan Rotmans over de voor- en nadelen van geo-engineering.


Jeroen Oomen is onderzoeker aan de Urban Futures Studio, Department of Sustainable Development van de Universiteit Utrecht. Onlangs verscheen zijn boek Imagining Climate Engineering: dreaming of the designer climate (uitg. Routledge).

Jan Rotmans is hoogleraar transitiekunde aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam. Hij publiceerde meer dan 200 maal over klimaatverandering, klimaatmodellen en duurzame veranderingen. Hij is oprichter van ICIS, Drift, Urgenda en Nederland Kantelt.

Sprekers

Jeroen OomenOnderzoeker Urban Futures Studio
Jan RotmansHoogleraar transitiekunde Erasmus Universiteit