In 2021 erkende de Tweede Kamer de misdaden door IS tegen de Yezidis als genocide. Bijna twee jaar later is nog geen enkele Nederlandse IS-strijder voor deze misdaad veroordeeld. Hoe komt dit? En zijn er wel andere stappen gezet? Nederlandse politici gaan in gesprek met hulp- en mensenrechtenorganisaties over hoe zij de Yezidis tot steun kunnen zijn in hun dagelijkse leven en met het oog op hun toekomst.
Het was 2014 toen IS de regio Sinjar in Iraaks-Koerdistan aanviel. Vijfduizend Yezidis woonachtig in het gebied, voornamelijk mannen, werden door IS geëxecuteerd. Jonge Yezidi-vrouwen werden met geweld gescheiden van hun families, onder dwang bekeerd tot de islam en ingelijfd als (seks)slaven van IS-strijders – onder wie ook Nederlandse IS-strijders.
Sprekers
Stichting Vluchteling
Yezidis in het licht
De Balie kijkt: Daughters of the Sun
In ‘Daughters of the Sun’ volgt filmmaker Reber Dosky negen Yezidi-vrouwen bij de terugkeer naar hun gemeenschap. Ze werden uit de handen van IS-strijders bevrijd.
Yezidi-vrouwen aan het woord
Ondanks de zorgwekkende situatie van Yezidis in Noord-Irak gaat de aandacht van Nederlandse media op dit moment vooral uit naar de repatriëring van IS-strijders.