TV NL EN

Yezidi-vrouwen aan het woord

programmamaker
MODERATOR
Ianthe Mosselman
Ianthe Mosselman
IN SAMENWERKING MET
Reber Dosky
DANKZIJ
Stichting Vluchteling
EN DANKZIJ
VFonds
Ondanks de zorgwekkende situatie van Yezidis in Noord-Irak gaat de aandacht van Nederlandse media op dit moment vooral uit naar de repatriëring van IS-strijders. Terwijl ook zij zich schuldig maakten aan gruweldaden tegenover de Yezidis. Zes jonge Yezidi-vrouwen vertellen hun verhaal en wat gerechtigheid voor hen betekent.  

In 2014 veranderden de levens van de geportretteerde Yezidi-vrouwen voorgoed. Toen IS-strijders de regio Sinjar in Noord-Irak binnenvielen, ontvoerden ze de jonge vrouwen. Ze werden verhandeld en tot (seks)slaaf gemaakt.

Hun vaders, moeders, zussen, broers; de vrouwen die overleefden, verloren veel gezinsleden. Welke steun en zorg hebben zij nodig om hun leven en de regio Sinjar, waar het nog altijd politiek onrustig is, weer op te bouwen? Hoe moeten zij weer samenleven met hun Arabische buren die hen hebben uitgeleverd aan IS?

Faiza, Sarab, Jamila, Ameera, Ekhlas, en Maqboola getuigden voor het eerst in Daughters of the Sun, de nieuwe documentaire van Reber Dosky.

Yezidi-vrouwen aan het woord

Faiza, 19 jaar

Faiza was 11 toen ze door IS werd ontvoerd. Toen haar IS-eigenaar Faiza naar Turkije wilde brengen met een valse Syrische identiteitskaart, werd ze gearresteerd door de Turkse autoriteiten. Toen ze ontdekten dat ze Yezidi was, is ze naar de Syrische autoriteiten overgebracht. Daar heeft ze ruim een maand in de gevangenis gezeten. Yezidi activisten die over haar hoorden, hebben ervoor gezorgd dat ze vrijkwam. Een oma en een zus van Faiza zijn nog in handen van IS.

Sarab, 20 jaar

Sarab was 12 toen ze door IS werd ontvoerd samen met haar twee zussen. Ze is een aantal keren verkocht als sekslaaf op de IS-markt. Ze kwam vrij toen IS viel in Raqqa. Aanvankelijk werd ze overgebracht naar een opvanghuis voor Yezidi vrouwen in Rojava (Noord-Syrië) vanwaar uit ze is geholpen om haar familie weer terug te vinden.

Jamila, 20 jaar

Jamila was 12 toen ze door IS werd ontvoerd, samen met haar oudere zus Ameera. Ruim drie maanden waren ze in handen van IS. Jamila is op eigen kracht gevlucht van IS samen met andere Yezidi meisjes. Samen met haar moeder, zus en twee broers woont ze in Isyan kamp, in de provincie Dohuk. Haar vader was voor de oorlog al overleden. Ze kwamen uit het centrum van Sinjar.

Ameera, 29 jaar

Ameera was 21 jaar toen ze door IS werd ontvoerd, samen met haar zus Jamila. Ze is een aantal keren verkocht als sekslaaf gedurende de jaren dat ze door IS gevangen werd gehouden. Ze is bevrijd toen de stad Mosul werd heroverd door het Iraakse en Koerdische leger.

Ameera werkt in een opvang voor gehandicapte kinderen buiten het kamp.

Ekhlas, 28 jaar

Ekhlas was 20 jaar toen ze door IS werd ontvoerd. Ze is doofstom vanaf haar geboorte. Een groot deel van haar familie is vermoord door IS. Via een speciaal programma is haar moeder naar Duitsland gebracht. Ekhlas woont alleen in een opvangkamp in Koerdistan, ze hoopt bij haar moeder te kunnen gaan wonen.

Maqboola, 43 jaar

Maqboola was 35 toen ze door IS werd ontvoerd. Ze heeft extreem zwaar geleden onder het IS geweld. Haar vader en broer werden voor haar ogen vermoord. Ze is vele malen als sekslaaf doorverkocht door IS. Toen ze volgens haar eigenaar het huis niet goed had schoongemaakt, werd ze vanaf de tweede etage naar beneden gesmeten.

Ze is ontdekt door de Koerdische eenheden in Al Hol kamp. Later heeft ze ook geholpen om andere Yezidi meisjes te bevrijden vanuit het kamp door zich als IS-vrouw te verkleden en informatie te verzamelen over de Yezidi die nog verborgen werden door de IS-vrouwen in Al Hol kamp.