TV NL EN

Grand Tour Europa

Programmamaker
Voertaal
Engels
Terwijl binnen Europa grenzen vervagen, is Europa naar de buitenwereld toe een steeds ontoegankelijker en koudere vesting geworden. Joris Luyendijk, Caroline de Gruyter en Olivier Guez reflecteren we op Europa’s paradoxale cultuur en haar onzekere politieke toekomst.

Volgens de Franse schrijver Olivier Guez weerspiegelen zelfs de bankbiljetten van de EU een zekere zielloosheid. In zijn nieuwe boek ‘Grand Tour Europa’ tracht Guez dit veelal technocratische Europese project van de nodige bezieling te voorzien. Zevenentwintig schrijvers, één uit elk lidstaat, brengen op zijn uitnodiging samen de essentie van een Europese demos tot leven: een democratische vrijhaven die het oude continent zou kunnen zijn. Dit literaire zelfportret roept de vraag op hoe het zich verhoudt tot de huidige politieke keuzes van de EU.

De Grand Tour neemt ons mee door de culturele uithoeken van het continent, langs pleinen, parken, salons, cafés, piazza’s, stations, bruggen en havens. Deze reis volgt het model van de traditionele grand tour, een tocht die aristocratische jongeren in de 18e eeuw maakten om de bakermat van de Europese cultuur in het Middellandse Zeegebied te ontdekken.

In het heden confronteert de Middellandse Zee Europa echter met een ander beeld: terwijl binnen de EU-grenzen zijn vervaagd, is Europa naar de buitenwereld toe een steeds ontoegankelijker en koudere vesting geworden. In een gesprek bij De Balie reflecteren we op Europa’s paradoxale cultuur en haar onzekere politieke toekomst.

Over Olivier Guez

De Franse journalist, essayist en schrijver, Olivier Guez (1974) (foto), studeerde aan het Institut d’études politiques de Strasbourg, de London School of Economics en het College of Europe. Hij werkte als freelancejournalist voor The New York Times, Le Monde, de Frankfurter Allgemeine Zeitung, Le Figaro Magazine, L’Express, Le Point, Politique Internationale, Der Freitag, Der Tages Anzeiger, Das Magazin en Il Foglio.

Sprekers

Olivier GuezSchrijver Grand Tour Europa
Caroline de GruyterSchrijver, columnist, journalist
Joris LuyendijkSchrijver, journalist

De voertaal in dit programma is Engels.