De recent overleden Nigeriaanse filosoof, antikoloniaal denker en feminist Sophie Oluwole (1935-2018) streed fel voor erkenning van de rijke filosofische tradities van het Afrikaans continent. Wat was haar positie binnen de Afrikaanse filosofie en wat maakt haar gedachtegoed zo relevant? In een nieuwe aflevering van Grote Denkers duiken we in het gedachtegoed van filosofisch zwaargewicht Sophie Oluwole.
Nadat ze als eerst Nigeraanse vrouw haar doctoraat haalde in Westerse filosofie, verdiepte professor Sophie Oluwole zich in de Yoruba-overlevering, een orale traditie die deels wél op schrift gesteld is. In haar opus magnum zette ze twee grondleggers van de klassieke filosofie naast elkaar: Socrates en Orunmila. Daarin zet ze uiteen dat anders dat het oppositionele Westerse denken (man-vrouw, goed-kwaad, ik-jij) de Afrikaanse filosofie uitgaat van complementair dualisme, waar verschil juist als een belangrijke aanvulling wordt gezien: Welke perspectieven kan Oluwole’s filosofie bieden om elkaar aan te vullen in plaats van aan te vallen?
Aan de hand van een lezing van Grâce Ndjako en voordrachten van Tirsa With gaan we in gesprek over orale tradities, genderrollen en de rijkdom van de Afrikaanse filosofie.
Grote Denkers
In de programmaserie Grote Denkers staan vooruitstrevende en eigenzinnige vrouwelijke denkers uit de wereldgeschiedenis centraal. Vrouwen die met hun leven en werk onze blik op de wereld hebben veranderd en vandaag de dag niets aan relevantie hebben verloren. Afgelopen seizoenen maakten we afleveringen over Grote Denkers als Simone de Beauvoir, Fatima Mernissi, Audre Lorde, Forough Farrokhzad en Carry van Bruggen.