TV NL EN

Het antwoord van links

Tim ’S Jongers en Noortje Thijssen over kansen(on)gelijkheid en de toekomst van links

PROGRAMMAMAKER & moderator

Het is de grote vraag na de verkiezingsuitslag: wat is het antwoord van links op de winst van Wilders? Tim ’S Jongers (directeur Wiardi Beckman Stichting) en Noortje Thijssen (directeur Wetenschappelijk Bureau GroenLinks) delen hun visie op de koers van de sociaaldemocraten en de groene beweging, een verhaal dat ze schreven en presenteerden voor de Willem Drees Lezing van 27 november 2023 en nu verder actualiseren. Na hun presentatie volgt een gesprek. Hoe moet het gezamenlijke linkse verhaal verder, nu links in aantal zetels opnieuw is gedaald?

Tim ’S Jongers en Noortje Thijssen sloegen begin 2023 de handen in elkaar voor de discussienotitie Samen onze toekomst in handen nemen. Dat hun stuk goed viel, mag blijken: tijdens de zomermaanden waren ze beiden voorzitter van de eerste gezamenlijke programmacommissie van de PvdA en GroenLinks.

Onlangs verscheen hun gezamenlijke bundel Het tij keren: samen voor een hoopvolle toekomst. Een verhaal met urgente vagen. Wat betekent bestaans(on)zekerheid, hét thema van afgelopen verkiezingen? Hoe we kunnen toegroeien naar een samenleving en economie waarin de grenzen van het menselijke welzijn en dat van de planeet gerespecteerd worden?

Na afloop van de lezing gaan we naast Noortje Thijssen en Tim ‘S Jongers in gesprek met Trouw columnist & sociaal dienstverlener Emine Uğur en politicoloog Armèn Hakhverdian.

Over de sprekers

Tim ‘S Jongers is directeur bij de Wiardi Beckman Stichting, de denktank van de PvdA. Daarvoor was hij senior-adviseur bij de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving. ’S Jongers ontworstelde zich aan een jeugd in armoede en onzekerheid en laat in zijn werk de kloof zien tussen goede bedoelingen en de uitwerking van sociaal beleid. ‘Men gaat in achterstandswijken de pastinaak promoten, terwijl 90% van de kinderen niet ontbeten heeft’, aldus ’S Jongers in zijn boek Beledigende Broccoli (2022).

Noortje Thijssen is directeur van Wetenschappelijk Bureau GroenLinks. Daarnaast is zij Eerste Kamerlid voor GroenLinks. Eerder had ze haar eigen onderneming Voor Impact, was ze partner bij Public Matters en beleidsmedewerker bij de Tweede Kamerfractie van GroenLinks. Ze was voorzitter van de kandidatencommissie Europees Parlement 2019 en lid van de kandidatencommissie Tweede Kamer 2017. Noortje is gepromoveerd socioloog en volgde een post-master Journalistiek.

Over de Willem Drees Lezing

De stichting Willem Drees organiseert sinds 1990 jaarlijks een lezing om de grote betekenis die dr. Willem Drees heeft gehad op de Nederlandse verzorgingsstaat in herinnering te houden. De Stichting wil daarmee een bijdrage leveren aan het waarborgen van een rechtvaardige en democratische verdeling van kennis, inkomen en macht. Tim ‘S Jongers en Noortje Thijssen hun werk past binnen dit bredere perspectief dat dr. Willem Drees heeft geschetst. 

Sprekers

Tim ‘S JongersDirecteur Wiardi Beckman Stichting | Beeld: Peter van Beek
Noortje ThijssenDirecteur Wetenschappelijk Bureau GroenLinks | Beeld: Gabriela Thijssen
Emine UğurColumnist Trouw & sociaal dienstverlener
Armèn HakhverdianUniversitair hoofddocent politicologie (UvA)

Altijd als eerste op de hoogte van onze programmering