TV NL EN

‘Hierheen naar het gas, dames en heren’, met Arnon Grünberg

Programmamaker
in samenwerking met
‘Mijn leven kan in twee delen worden opgedeeld. Vóór mijn kennismaking met Borowski, rond 1990, en daarna. Borowski is mijn voorbeeld.’ – Arnon Grünberg voor Singel Uitgeverijen. Grünbergs fascinatie voor de Poolse schrijver Tadeusz Borowski heeft ertoe geleid dat dit programma tot stand kwam, evenals de vertaling van Hierheen naar het gas, dames en heren. Grünberg verklaart: waarom is dit boek vandaag de dag nog van belang?

Gezien de oorlogsmisdaden in Oekraïne en de wederkerende dreiging vanuit Rusland, is het werk van Borowski opnieuw actueel. De schrijver, die op achtentwintigjarige leeftijd een einde aan zijn leven maakte (1951) omwille van verlies en verdriet, liet een onvergetelijk oeuvre na. Poëzie en proza over zijn tijd in concentratiekampen en meeslepende oorlogsverhalen.

De realiteit van het kamp, waar systematisch elke solidariteit onder gevangenen werd ondermijnd, verwerkte Borowski in niets en niemand ontziende ooggetuigenverhalen en gedichten, die tot de indrukwekkendste literatuur van de twintigste eeuw behoren.

Singel Uitgeverijen

Sprekers

Arnon Grunberg
Arnon GrünbergArnon Yasha Yves Grünberg is een Nederlandse schrijver en acteur.