TV NL EN

‘Hierheen naar het gas, dames en heren’, met Arnon Grunberg

Programmamaker
in samenwerking met
‘Mijn leven kan in twee delen worden opgedeeld. Vóór mijn kennismaking met Borowski, rond 1990, en daarna. Borowski is mijn voorbeeld.’ Arnon Grunberg verzamelde, samen met vertaler Karol Lesman, verhalen en gedichten van Borowski in Hierheen naar het gas, dames en heren.

Wie was deze Poolse schrijver, dichter en holocaust-overlever? En waarom is zijn werk nog altijd van belang? De oorlogsmisdaden in Oekraïne en de dreiging vanuit Rusland plaatsen het werk van Borowski in een nieuw daglicht, en maken het opnieuw actueel.

De realiteit van het kamp, waar systematisch elke solidariteit onder gevangenen werd ondermijnd, verwerkte Borowski in niets en niemand ontziende ooggetuigenverhalen en gedichten, die tot de indrukwekkendste literatuur van de twintigste eeuw behoren.

Singel Uitgeverijen

De schrijver, die op achtentwintigjarige leeftijd een einde aan zijn leven maakte (1951), liet een onvergetelijk oeuvre na. Hoe werd zijn werk in het naoorlogse Polen ontvangen, en hoe keek hij er zelf naar? Hoe schrijf je überhaupt over ontmenselijking?

Over de sprekers

Karol Lesman (1951) vertaalt zowel proza als poëzie uit het Pools. Momenteel werkt hij aan de vertaling van de roman Empuzjon (Empusion) van Olga Tokarczuk. Daarnaast schrijft hij over literatuur en vertaalt hij voor het Tijdschrift voor Slavische Literatuur, waarvan hij redacteur is. Hij woont afwisselend in Amsterdam en Krakau.

Eva Peek (1992) is redacteur Boeken bij NRC en redacteur bij de Nederlandse Boekengids. Ze behaalde haar bachelors Literatuurwetenschap en Russisch aan de Universiteit van Amsterdam en studeerde Geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Ze studeerde en werkte in Sint-Petersburg, Parijs, Berlijn en Kiev.

Ernst van Alphen is cultuuranalist. Hij is auteur van o.a. Caught by History: Holocaust Effects in Contemporary Art, Literature and Theory en Art in Mind: How Contemporary Images Shape Thought, waarin hij schrijft over het werk van Borowski. Hij woont in Amsterdam en Parijs.

Deelnemers

Arnon Grunberg
Arnon GrunbergSchrijver | (c) foto: Sander Voerman
Karol LesmanVertaler van ‘Hierheen naar het gas, dames en heren’ | (c) foto: Tonatiuh Ambrosetti
Eva PeekRedacteur bij NRC Boeken
Ernst van AlphenCultuuranalist