TV NL EN

Hot Game #6: Stop de Beweegramp!

Hoe krijgen we Nederland in beweging?

programmamaker
Rokhaya Seck
Rokhaya Seck
In samenwerking met
Presentator
Arie Boomsma

Nederland scoort niet alleen goed als het gaat om sportprestaties, we zijn tevens regerend kampioen stilzitten. Nergens in Europa zitten mensen zoveel als in Nederland en dat zien we terug in het dagelijkse leven. We gaan met de e-bike naar school, brengen hele werkdagen zittend door en laten onze boodschappen bij de deur afleveren. Hoe komen we uit onze luie stoel?

De problemen en de kosten die de beweegpandemie met zich meebrengt zijn bekend, maar ook de politiek zit al jarenlang stil. En dit terwijl bewegen allerlei voordelen heeft: van een betere conditie tot minder angst en stress. Hoe krijgen we Nederland in beweging, niet alleen in de sportschool, maar juist ook op werk, school, thuis en onderweg? Tijdens deze Hot Game gaan we in gesprek met experts, de politiek en halen we ideeën op in de stad om de beweegcrisis te lijf te gaan.

Sprekers

Arie Boomsma is presentator, schrijver, podcastmaker en eigenaar van de Vondelgym-sportscholen. Hij schreef boeken over het belang van een gezonde leefstijl en hoe deze te behalen. Ook interviewt hij bekende en minder bekende Nederlanders over dit thema in zijn podcast Routines.

Erik Scherder is hoogleraar Neuropsychologie (VU) én Bewegingswetenschappen (RuG). Hij doet veel onderzoek naar de invloed van bewegen op het brein. Hij schreef vele boeken waaronder Laat je hersenen niet zitten: hoe lichaamsbeweging de hersenen jong houdt.

Mirka Janssen zet zich samen met partners zoals scholen en de gemeente in om te zorgen dat alle kinderen en jongeren in Amsterdam goed leren bewegen, elke dag regelmatig en voldoende bewegen en plezier beleven aan bewegen.

Jolanda Hogewind is jarenlang als leidinggevende en bestuurder betrokken geweest bij het onderwijs in Amsterdam. Daarnaast is zij onder meer voorzitter van de Abdelhak Nouri Foundation. Zij ziet sport als effectief instrument om leerlingen in beweging te krijgen, bij elkaar te houden en perspectief te bieden.

Lauri Schep heeft zich na haar professionele dans carrière gespecialiseerd in de motorische ontwikkeling van kinderen. Als beweegexpert ontwikkelt ze programma’s voor Friends call me Jim en werkt ze aan beweeg- en kunst leerlijnen voor het basisonderwijs bij Stichting Hallo Wereld.

Sprekers

Erik ScherderHoogleraar neuropsychologie
Mirka JanssenLector Bewegen In en Om School (HvA)
Jolanda Hogewind Directeur en bestuurder onderwijs
Lauri Schep Beweegexpert jonge kind
Francisco ElsonVoormalig NBA-speler