TV NL EN

Huisje, boompje, tochtstrip: de staat van sociale huur in Amsterdam

Programmamakers
ISM
De sociale huursector in Amsterdam staat voor grote uitdagingen. Veel bewoners kampen met achterstallig onderhoud, slecht geïsoleerde woningen en torenhoge energierekeningen. Maar ook de Amsterdamse woningbouwcorporaties hebben een lastige taak. Niet alleen willen ze in vier jaar tijd ruim tienduizend sociale huurwoningen bijbouwen. Ook wil Amsterdam dat in 2040 alle woningen van het gas af zijn. Wat is er nodig om deze ambities waar te maken? En hoe worden de bewoners meegenomen in deze grootse plannen? 

Tijdens deze eerste bijeenkomst zijn we op zoek naar jouw verhaal. Woon jij zelf in een sociale huurwoning in Amsterdam? Of werk je in deze sector en hou je je bezig met deze vraagstukken? Dan nodigen we je uit om mee te praten. Jullie verhalen zijn het vertrekpunt voor ons onderzoek. Naast een publieksprogramma gaan we met de zaal in gesprek. 

Komende vijf maanden onderzoekt de redactie van Live Journalism samen met AT5 de uitdagingen van sociale huur in Amsterdam. Van wachtrij tot wisselwoning: hoe is het sociale huursysteem zo vastgelopen? 

Onderzoeksredactie Live Journalism zoekt het, samen met jou, tot op de bodem uit. 

Wil je in contact komen met Live Journalism of heb je een tip? Mail naar: livejournalism@debalie.nl of bel naar: 020-5535184, Whatsapp: 0613811444. Alvast bedankt.

Live Journalism

Deze avond is onderdeel van het onderzoek van De Balie Live Journalism, de onderzoeksredactie van De Balie. Ze publiceren artikelen in de krant, reportages op AT5 en organiseren bijeenkomsten waarbij burger en politiek elkaar ontmoeten. Als afsluiting maken ze een theatervoorstelling op basis van de bevindingen uit het onderzoek. Zo komt journalistiek tot leven op het podium. Eerder deed De Balie Live Journalism al onderzoek naar onder andere jeugdcriminaliteit, mantelzorg, seksuele intimidatie en ongedocumenteerde Amsterdammers. Onderzoekscollectief Spot On Stories is dit onderzoek hun samenwerkingspartner vanuit Eindhoven.

Sprekers

Myron von Gerhardt VVD Amsterdam (vervangt Stijn Nijssen)
Lian HeinhuisPVDA Amsterdam
Marly ZevenhekWoont in een sociale huurwoning in Amsterdam