TV NL EN

Ze ruiken het als je bang bent

Voorstelling over jeugdcriminaliteit

Reserveer je gratis ticket
In samenwerking met
AT5, Omroep West en Spot on Stories

Justin belandt als tiener in de wereld van geweld en criminaliteit. Een leven dat op het eerste gezicht spannend lijkt, maar op den duur beklemmend is en angstig maakt. Van politieachtervolgingen tot detentie, in deze theatervoorstelling leeft het publiek mee met het leven van een jonge draaideurcrimineel, die langzaamaan probeert weer in de bovenwereld te komen.

Deze voorstelling is gemaakt op basis van gesprekken met jongens die op jonge leeftijd in aanraking kwamen met criminaliteit. Het leven van een jonge crimineel kan eenzaam zijn. Angsten, verlangens, frustraties, alleen in een bikkelharde wereld. Tot wie kan Justin zich keren?

Afgelopen halfjaar deed de onderzoeksredactie Live Journalism samen met AT5, Spot on Stories en Omroep West, onderzoek naar jeugdcriminelen in Amsterdam, Den Haag en Eindhoven. Ze brachten de wereld van jeugdcriminaliteit in kaart, spraken met ex-criminelen, hulpverleners, beleidsmakers, docenten, experts en ouders. Theatermaker Jelle Zijlstra heeft op basis van deze waargebeurde verhalen de theatervoorstelling Ze ruiken het als je bang bent gemaakt.

Na de voorstelling vindt er een nagesprek plaats. Hoe kunnen we meer grip krijgen op jongeren die in de criminaliteit belanden? Wat moet er gebeuren om te voorkomen dat jongeren afglijden in de zware criminaliteit?

Regisseur en scenario: Jelle Zijlstra
Spel: Yari van der Linden
Beeld: Michelle van der Plas en Jos Kuklewski
Techniek: Jasper van Oorschot, Roland van Ulden en Ryan Oduber

Onderzoek Amsterdam: Monique Hindriks, Gatool Katawazi, Katarina Schul, Zara Toksöz
Onderzoek Eindhoven: Anna Deems en Mattijs Smit
Onderzoek Den Haag: Monica Lam en Karlijn Saris

De Balie Live Journalism werkt samen met Omroep West uit Den Haag en Spot On Stories in Eindhoven. De voorstelling speelt daar ook:

Den Haag: 26 januari – Theater de Vaillant
Eindhoven: 30 januari – Natlab

Sprekers

Ruud VerkuijlenTweede Kamerlid VVD en commissielid Justitie en Veiligheid
Songül MutluerTweede Kamerlid PvdA en commissielid Justitie en Veiligheid

Bijna al onze programma’s zijn live mee te kijken via de programmapagina.

Heb je een programma gemist? Kijk deze terug via De Balie TV of ons YouTube-kanaal.