
Coen Simon ‘hervertelde’ Descartes. In de literatuur, het theater en de film is het heel gebruikelijk om bewerkingen te maken van aloude verhalen. Hoe werkt dat met filosofische klassiekers?
Cogito ergo sum. In de zeventiende eeuw deed Descartes de beroemdste vinding uit de geschiedenis van de filosofie. Zelfs als ik alles in twijfel trek blijft één zekerheid overeind, namelijk dat ik ben. In Ik denk dat ik ben repliceert filosoof Coen Simon het beroemde denkexperiment van Descartes. Zes dagen zit hij voor de haard om alles in twijfel trekken: zijn aannames, zijn zintuigen en uiteindelijk zichzelf. Wat levert deze ‘hervertelling’ van Descartes op? En wat is de waarde van radicale twijfel in een ‘post-truth’-samenleving?
Deze avond gaan we in gesprek over de filosofie van Descartes en onderzoeken we de waarde van de hervertelling.
De originelen
Ik denk dat ik ben is het eerste boek in de serie De originelen, waarin hedendaagse denkers in de huid kruipen van de grootste denkers uit de geschiedenis van de filosofie. In De originelen krijgt het oorspronkelijke denkwerk een nieuw leven. Zo worden originele hoofdwerken naar het grote publiek gebracht, en naar het hart van de letteren.
Over de sprekers
Coen Simon (1972) is schrijver, filosoof, en oprichter van de filosofische denktank Nieuw Licht. Ook is hij hoofdredacteur van Filosofie Magazine.
Kader Abdolah (1954) is schrijver en vertaler. Hij publiceerde romans als Het huis van de moskee, Salam Europa! en Voordat het laat wordt. Daarnaast vertaalde en bezorgde Abdolah grote klassieke meesterwerken uit de wereldliteratuur, zoals De Koran, 1001 nacht en Wat je zoekt, zoekt jou, over de Perzische mysticus Rumi.
De waarde van de waarheid in verscheurde tijden
Wat je voor waar aanneemt, doet ertoe. Maar wat is nou waarheid? Een avond over waarom je je als individu staande moet houden in een post-truthwereld.

Polyamory is more visible than ever. Having multiple partners can allow for freedom, autonomy and fun. But how do you navigate this while raising children, or when your upbringing tells you to follow a singular path?

Jacques Presser kantelde het zelfbeeld van Nederland in de Tweede Wereldoorlog. Waar stond deze historicus, schrijver en denker voor?
